BASF wint zaak over fipronil

De in 2013 ingestelde beperkingen op het gebruik van fipronil in de landbouw zijn niet goed gemotiveerd. Het Gerecht van de Europese Unie heeft het besluit van de Europese Commissie daarom nietig verklaard in een zaak die producent BASF had aangespannen.

BASF+wint+zaak+over+fipronil
© Nieuwe Oogst

Brussel besloot in 2013 fipronil alleen nog toe te staan in kassen en bij zaden van prei, uien en koolsoorten die buiten worden gezaaid. De rechters oordelen nu dat de effecten van dat besluit ten onrechte niet zijn beoordeeld. Door de belangen niet af te wegen, heeft de Europese Commissie de regels overtreden.

BASF wilde ook dat het verbod op de handel in met fipronil behandelde zaden nietig zou worden verklaard, maar omdat het bedrijf daar niet zelf in handelt, werd dat bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. In Nederland ontstond vorig jaar zomer grote onrust nadat fipronil in eieren was aangetroffen.

Veel pluimveehouders hadden een bedrijf ingehuurd dat bloedluis bij kippen bestreed. Later bleek dat dit bedrijf hiervoor fipronil gebruikte. Het gebruik van dit middel voor de bestrijding van bloedluis bij kippen is absoluut verboden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer