Valtra+SmartTour+doet+ons+land+aan
Nieuws
© Hendrik Begeman

Valtra SmartTour doet ons land aan

Het Finse Valtra heeft de afgelopen jaren haar vier trekkerseries vernieuwd. Dit werd vorig jaar afgesloten met de introductie van de nieuwe A4-serie en de SmartTouch armleuningbediening. Aan dit laatste heeft Valtra het thema SmartTour ontleent.

De Valtra-karavaan trekt deze zomer door een aantal Europese landen met onder andere een trailer waarin de hele SmartTouch-bediening uitvoerig wordt belicht. Vorige week streek de SmartTour drie dagen neer op het Henschotermeer in Woudenberg, waar een twintigtal trekkers ter beschikking stond om mee te rijden. Een paar honderd belangstellenden kwamen hier kennismaken met een belangrijk deel uit het Valtra-programma.

Merkdirecteur Marc de Haan van de MechanGroep toonde zich tevreden over de gerichte belangstelling. Wat hem nog het meest verraste, was dat ongeveer 70 procent van deze bezoekers geen Valtra-gebruiker was. Maar hun nieuwsgierigheid was dermate gewekt, dat ze eens nader kennis wilden maken. Op vier stations konden ze zich op verschillende thema's laten informeren. Positieve reacties kregen de Valtra-medewerkers vooral over de transmissie en het rijcomfort.

Voorlader af fabriek

Een actueel onderwerp is de voorlader. Deze wordt af fabriek geleverd. Ongeveer 65 procent van de trekkers verlaat bij Valtra de fabriek met een voorlader. Dit jaar bestaat voor het eerst de mogelijkheid om deze fabrieksvoorladers ook na te leveren op reeds verkochte trekkers. Valtra betrekt deze eigen ontwikkelde voorladers van de Zweedse fabrikant Alö. Daarna worden ze op de productielijn met Valtra-aanbouwdelen op de trekker gemonteerd.

Ongeveer 65 procent van de trekkers verlaat bij Valtra de fabriek met een voorlader.
Ongeveer 65 procent van de trekkers verlaat bij Valtra de fabriek met een voorlader. © Hendrik Begeman

Nieuw is de joystickbediening waarin drie hydraulische functies zijn samengebracht. Door de joystick voor- of achteruit te bewegen, laat je de voorlader dalen of heffen. Door deze naar links of rechts te bewegen, laat je de bak, of in dit geval een balenklem, voor- en achterover neigen. Door tijdens deze laatste beweging de toets in te drukken aan de zijkant van de joystick, stopt de voor- of achteroverneigende beweging en laat je de twee klemdelen naar elkaar toe of uit elkaar bewegen, om een baal op te pakken of te lossen.

Nieuwe joystick

Deze joystick is leverbaar op alle Valtra-trekkers met mechanisch bediende hydraulische ventielen (Hytech en Active). Voor trekkers met elektrisch bediende ventielen (SmartTouch) is er een nieuwe joystick. Hiermee kan de chauffeur alle functies tegelijk uitvoeren. Naar deze voorlader lopen zes in plaats van vier hydraulische leidingen.

Een nieuwe uitdrukking is de 'hydrauliek assistent'. Deze geeft de motor extra toeren bij belasting van de voorlader, net als bij een heftruck. Voor zoveel mogelijk zicht op de voorlader is een dakraam leverbaar en heeft de ruitenwisser van de trekker een beweging van 270 graden.

'Unlimited-afdeling'

Voor wie meer opties op zijn trekker wil, heeft Valtra naast de fabriek een zogenaamde 'unlimited-afdeling' ingericht. Hier kunnen potentiële kopers hun wensen kenbaar maken, zoals kleuren, hoeveelheid lampen, extra hydrauliek, automatisch smeersysteem of speciale steunen voor de voorlader.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer