Export+varkensmest+daalt+17%2C7+procent
Nieuws
© Marcel Bekken

Export varkensmest daalt 17,7 procent

De export van varkensmest naar Duitsland daalde het eerste kwartaal met 17,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De belangrijkste oorzaak voor de stroeve afzet naar Duitsland is de nieuwe mestregelgeving die in juli 2017 van kracht werd. Die bevat een aantal bepalingen waardoor met name Duitse akkerbouwers terughoudender zijn om Nederlandse mest af te nemen.

De totale mestexport naar Duitsland daalde daardoor met 25,2 procent. De daling had betrekking op alle mestsoorten. De export van varkensmest daalde ruim 35.000 ton. De cijfers bevestigen de signalen die varkenshouders dit voorjaar afgaven. Aan de stroeve afzet van varkensmest hangt op dit moment een prijskaartje van gemiddeld 23 euro per kuub.

Marktherstel

Exporteurs van mest verwachten dat de Duitse markt zich wel weer herstelt, wanneer akkerbouwers meer zicht hebben op de impact van de regels voor hun bedrijf. Dat neemt echter niet weg dat er dit voorjaar een behoorlijke mestprop is blijven zitten, geeft Cumela-mestspecialist Hans Verkerk aan.

Het is voor het eerst in vijf jaar dat in het eerste kwartaal van het jaar de export van mest niet stijgt maar daalt. De export van Nederlandse mest naar Duitse biogasinstallaties gaat gewoon door.

• Bekijk ook de marktprijzen van slachtvarkens

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer