Areaal+industriegroenten+in+Flevoland+kan+groeien
Nieuws
© Eigen Foto

Areaal industriegroenten in Flevoland kan groeien

De Nederlandse verwerkende bedrijven van industriegroenten, zoals erwten en bonen, willen in 2018 meer Flevolands product verwerken. De afzetmarkt heeft die ruimte, stelt het bedrijf GreenAcker in Dronten.

Voor akkerbouwers in Flevoland die gewassen willen telen met een hoger rendement dan bijvoorbeeld wintertarwe, biedt dat mogelijkheden. 'Zelfs een zeer goede opbrengst per hectare maakt de lage tarweprijs lang niet goed', zegt Olaf Bogers van GreenAcker, het bedrijf dat de contracten en teeltbegeleiding van industriegroenten verzorgt.

Ook het teeltrendement van de winterpeen is de laatste tijd niet bijster goed. Telers zoeken daardoor volgens Bogers naar alternatieven. Bovendien willen ze een hoger aandeel gewassen telen dat een positief effect op de bodem heeft.

Bogers: 'De keuze voor de teelt van industriegroenten, en dan in het bijzonder de vlinderbloemigen, past daarbij. Industriegroenten passen gewoon goed bij Flevolandse akkerbouwers die meer variatie in hun bouwplan willen.'

Lager risico

Een groot voordeel van de teelt van industriegroenten is volgens Bogers dat de contractvoorwaarden helder en overzichtelijk zijn. Bovendien worden ze voorafgaand aan de teelt elk jaar besproken met de individuele teler.

'Kenmerkend aan de contracten is dat een aanzienlijk deel van de teeltkosten voor rekening van de verwerkende industrie zijn. Dat betekent een lager risico en meer rendement voor de teler', zegt Bogers.

Voor komend jaar ziet Bogers ruimte voor uitbreiding van het areaal bonen in Flevoland. Daarnaast is er volop ruimte voor uitbreiding van het areaal erwten met zo'n 100 hectare. Maar ook voor gewassen als koolraap en spinazie zijn er mogelijkheden.

Op www.greenacker.nl kunnen telers hun interesse tonen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer