Oproep voor meer groente en fruit op school en werkvloer

Artsen, wetenschappers, tuinders, schoolleiders en cateraars roepen de Tweede Kamer en het Kabinet in een gezamenlijke brief op om de consumptie van groenten en fruit op werk en school te bevorderen.

Oproep+voor+meer+groente+en+fruit+op+school+en+werkvloer
© DIRK HOL

Zij pleiten er onder meer voor om het aanbod van gezonde voeding op de werkvloer op te nemen in de ARBO-wet. Daarnaast willen de ondertekenaars van de brief de invoering van een gezond eetmoment op scholen zodat kinderen minstens 50 gram groenten en één stuk fruit per dag eten.

'Het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht is hoog, het aantal mensen met diabetes II en andere leefstijlgebonden ziekten stijgt en we eten nog steeds teveel suiker, vet en zout. Ondertussen is er in het afgelopen jaar drie procent minder groenten en fruit gekocht door Nederlandse huishoudens', zegt Gert Mulder van GroentenFruit Huis en mede- initiatiefnemer. 'De tijd is rijp voor actief kabinetsbeleid om het eten van groenten en fruit op school en werk actief te stimuleren.'

Schrikbarend

De ondertekenaars vinden het schrikbarend dat het overgrote deel van de kinderen en volwassenen nog steeds te weinig groenten en fruit eet. Kinderen eten daarbij nog geen drie procent van hun groenten op school, waar zij een groot deel van de dag zitten. 'Daar zien zij een grote kans', aldus Mulder.

Zo stellen de ondertekenaars van de brief voor om de opbrengst uit de btw-verhoging op groenten en fruit te gebruiken om de consumptie van gezonde voeding op scholen te stimuleren. Ook zouden gezonde schoolkantines de norm moeten worden in het voortgezet onderwijs.

Verantwoordelijkheid

'Op het werk en zeker op school hebben we een bijzondere verantwoordelijkheid voor de gezondheid van kinderen en werknemers', geeft Mulder aan. Op dit moment werken minister Schouten en staatssecretaris Blokhuis aan onder meer het Preventie Akkoord. Een gezonde leefstijl, waar de consumptie van groenten en fruit een onderdeel van is, kan bijdragen aan een goede gezondheid. Daarom zou het bevorderen van de consumptie van groenten en fruit een prominente plek in het akkoord moeten krijgen, vindt Mulder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer