Ruimere+regeling+landbouwverkeer+Zeelandbrug
Nieuws
© Anton Dingemanse

Ruimere regeling landbouwverkeer Zeelandbrug

Zeeuwse boeren en loonwerkers mogen ook dit jaar onder begeleiding over de Zeelandbrug rijden. Dat heeft provincie Zeeland besloten na overleg met vertegenwoordigers van de landbouwsector.

Vorig jaar kregen landbouwers voor het eerst de mogelijkheid om onder begeleiding van Noord-Beveland naar Schouwen-Duiveland en andersom te rijden. Deze pilot is eind vorig jaar geëvalueerd.

De agrariërs zijn positief. Zij hoeven niet meer illegaal de brug over om aan de andere kant van de Oosterschelde hun werk te kunnen doen. De begeleiding door voertuigen van Rijkswaterstaat moet de veiligheid garanderen.

Vaste tijden

Uit de evaluatie bleek dat de behoefte aan ritten over de Zeelandbrug groot is, maar dat de vaste tijden uit de proef niet goed aansloten bij de dagelijkse praktijk van landbouwers. 'Daardoor viel het aantal voertuigen dat gebruikmaakte van de konvooiregeling tegen', aldus Ko de Regt, secretaris ZLTO Zeeland, die de gebruikers naar hun ervaringen vroeg.

Ook bleek dat sommige landbouwers nog steeds illegaal over de Zeelandbrug en de Oosterscheldekering reden. Een onwenselijke en onveilige situatie vanwege de grote snelheidsverschillen met het overige verkeer, vindt de provincie.

De regeling krijgt in 2018 vanaf 12 maart een vervolg, maar wel in een andere opzet. Boeren en loonwerkers kunnen voortaan op elke werkdag in beide richtingen voor de ochtend- en na de avondspits meerijden met een konvooi.

Spelregels

Om mee te rijden met een konvooi gelden spelregels. Zo moeten ondernemers eenmalig een ontheffing aanvragen, moet een rit daags van tevoren worden aangevraagd, mogen voertuigen maximaal 3 meter breed zijn en is het buiten de konvooien niet toegestaan om over de Zeelandbrug te rijden.

Volgens gedeputeerde Harry van der Maas vraagt de bijzondere structuur van Zeeland creatieve oplossingen op het gebied van mobiliteit. 'Zeeland is een provincie van eilanden. We willen alle Zeeuwse regio's bereikbaar houden, ook voor agrariërs en loonwerkers die aan weerszijden van de Oosterschelde hun werk hebben. De agrarische sector is van oudsher belangrijk voor Zeeland.'

Niet meer illegaal rijden

Van der Maas verwacht dat met de ruimere regeling meer landbouwers gebruikmaken van het konvooi. 'Van de sector zelf verwacht ik dan wel dat er niet meer illegaal wordt gereden op de Zeelandbrug.'

ZLTO is blij met het vervolg van de pilot en de ruimere mogelijkheden voor het landbouwverkeer in de regio. De Regt: 'Een mooi resultaat dat we als werkgroep met de betrokken ZLTO-afdelingen en Cumela in goed overleg met de provincie hebben bereikt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer