Emmen+wordt+bottleneck+voor+boer
Nieuws
© Jan Anninga

Emmen wordt bottleneck voor boer

Aanpassingen in de belangrijkste directe doorgaande Oost-West verbinding in Emmen maken het voor landbouwverkeer in de toekomst heel moeilijk om nog aan de andere kant van de stad te komen.


Gemeente Emmen wil de Ermerweg ter hoogte van de wijk Noordbarge afwaarderen als doorgaande weg en voorzien van een aantal verkeersmaatregelen. Dat moet sluipverkeer naar het centrum te ontmoedigen. Drempels, rotondes, verhoogde plateaus en slingers moeten de verkeersdeelnemer duidelijk maken dat het beter is om de rondweg naar het centrum te kiezen.

Alle geplande obstakels op de route maken het volgens afdelingsvoorzitter Gerrit Aalenhuis nagenoeg onmogelijk om er met een grotere landbouwcombinatie nog uit de voeten te kunnen. 'Het is de enigste weg tussen Emmen-Oost en Erm of Sleen waar landbouwverkeer gebruik van kan maken. Rondweg en N34 zijn voor ons niet toegankelijk.'

Bloembakken

Aalenhuis wijst er op dat de Ermerweg als doorgaande weg juist voorkomt dat landbouwverkeer via het centrum of door woonwijken rijdt om aan de andere kant van de stad te komen. 'Nu wordt het er smaller en autoluw gemaakt, zodat je allerlei kunstgrepen moet uithalen om er toch langs te kunnen. En met bloembakken erlangs kunnen we het wel helemaal vergeten. Dat schiet zo niet op.'

De LTO Noord -bestuurder zegt niet alleen moeite te hebben met de gevolgen van de aanpassingen, maar voelt zich door de plannen van Emmen voor het blok geplaatst. 'We zijn helemaal niet betrokken bij deze besluitvorming, terwijl we wel regelmatig overleg voeren met de gemeente.'

Landbouwroutes

Aalenhuis wijst er op dat LTO Noord een paar jaar geleden alle landbouwroutes en mogelijke knelpunten in kaart heeft gebracht. 'Dat was juist bedoeld voor de gemeente, zodat ze er rekening mee konden houden. Ook was afgesproken dat LTO bij toekomstige aanpassingen betrokken zou worden. Dat wethouder Robert Kleine nu beweert dat dit wel is gebeurd, staat op gespannen voet met de waarheid.'

De gemeente bevestigt dat er overleg is geweest met LTO Noord. Daarin zouden ook afspraken zijn gemaakt. Volgens Aalenhuis is dat mosterd na de maaltijd. 'Onze opmerkingen zouden bij het dossier worden gevoegd, maar het besluit was al genomen.' Aalenhuis hoopt dat de gemeenteraad ingrijpt. 'Ik merk uit de laatste gesprekken dat raadsleden zich ook zorgen maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer