Verzwegen+relatie+nekt+landbouwwoordvoerder+Grashoff
Nieuws
© Dirk Hol

Verzwegen relatie nekt landbouwwoordvoerder Grashoff

Landbouwwoordvoerder Rik Grashoff van GroenLinks geeft met onmiddellijke ingang zijn Tweede Kamerzetel op. Hij vertrekt vanwege leugens rond zijn relatie met GroenLinks-voorzitter Marjolein Meijer.

Beiden hadden verzwegen dat ze al een relatie hadden ruim voor de verkiezingen van maart 2017. In die periode was Meijer nauw betrokken bij het opstellen van de kandidatenlijst waarop Grashoff een verkiesbare plaats kreeg.

Grashoff heeft dinsdag laten weten dat hij zijn ontslag aanbiedt als Kamerlid. Ook partijvoorzitter Meijer stapt op. Fractievoorzitter Jesse Klaver reageert dat 'in een hecht team dat knokt voor gezamenlijke idealen, je blind op elkaar moet kunnen vertrouwen en zeker moet weten dat iemand de waarheid spreekt'.

Tegen neonicotinoiden

Als landbouwwoordvoerder verzette Grashoff zich met kracht tegen de intensieve veehouderij en tegen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Enkele uren voor zijn aftreden pleitte hij nog voor voor een verbod op het gebruik van alle soorten neonicotinoiden.

In 2016 presenteerde hij in de Tweede Kamer zijn initiatiefnota 'Vogels de Weide Wereld in' om meer grutto's, kieviten en tureluurs in de polder te krijgen. Daarvoor wilde Grashoff onder meer het areaal voor weidevogelbeheer uitbreiden naar 70.000 hectare en de vergoedingen voor de beherende boeren verhogen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer