Onderzoek+wijst+uit%3A+Groningers+overdrijven+bodembeweging+niet
Nieuws
© Geert Job Sevink

Onderzoek wijst uit: Groningers overdrijven bodembeweging niet

De beving van Zeerijp op 8 januari heeft het bewonersvertrouwen van het aardbevingsgebied diep geschonden. Dat stellen onderzoeksleiders Tom Postmes en Katherine Stroebe van Rijksuniversiteit Groningen (RUG): bewoners overdrijven bodembewegingen niet.

Er is tevens een scherpe daling van de ervaren veiligheid, geven Postmes en Stroebe aan. Gevoelens van machteloosheid en woede nemen sterk toe. Dat concluderen de onderzoekers in het nieuwe rapport van Gronings Perspectief dat zij woensdag overhandigen aan opdrachtgever de Nationaal Coördinator Groningen.

Gronings Perspectief volgt al meerdere jaren inwoners van Groningen, zowel in het door gaswinning opgeschudde gebied als daarbuiten. Binnen 48 uur na de hevige beving van Zeerijp, op 8 januari 2018, werden respondenten benaderd.

Emoties

'Velen gaven aan geschokt te zijn', geeft Katherine Stroebe aan. 'Er is een grote afname van veiligheid. De emoties lopen soms hoog op: men is boos en voelt zich machteloos. Het vertrouwen in de verantwoordelijke instanties, inclusief de Rijksoverheid, is opvallend diep weggezakt.'

Voor sommigen is de schok en stress acuut: zij slapen slecht of voelen zich vervreemd van hun eigen land. De resultaten laten zien dat bewoners de bodembewegingen niet overdrijven, geven de onderzoekers aan. 'De door het KNMI gemeten bodembeweging komt sterk overeen met de waarneming ervan. Dat wijst er volgens de onderzoekers tevens op dat men de vragenlijsten accuraat en waarheidsgetrouw invult.'

Schade

Na de beving van Zeerijp werden tot 1 februari 2018 4.281 gevallen van schade gemeld. De meeste schade wordt gemeld op de locaties waar de bodem het meest hevig beefde. Waar de bodem niet trilde, worden nauwelijks meldingen gedaan.

Na de beving van Zeerijp was er veel (media)aandacht voor de Groningse aardbevingsproblematiek. Veel bewoners vinden dat fijn; ze voelen zich erkend. Maar tegelijk zijn er velen die aangeven dat die aandacht en 'het gepraat' hen niets verder helpt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer