Kerstboomkweker zoekt bedrijfsopvolger

Kerstboomkweker Leon Coenders uit Grubbenvorst zoekt een opvolger voor zijn bedrijf. 'Ik hoop dat ik binnenkort iemand vind die mijn ondernemersvisie deelt en die mijn bedrijf wil overnemen. De boel te koop zetten, wil ik liever niet. Dat is echt pas de laatste optie', zegt Coenders.

Kerstboomkweker+zoekt+bedrijfsopvolger
© Laurens Eggen

De twee zonen van Leon en Annet Coenders uit Grubbenvorst zijn zeventien en negentien jaar en hebben geen interesse om het bedrijf over te nemen. 'Dat is niet erg hoor, want ze moeten doen wat ze leuk vinden', zegt Annet Coenders.

Voor Leon Coenders was het juist op jonge leeftijd wel al duidelijk dat hij in de agrarische sector verder wilde. 'Toen ik 5 jaar was, wist ik al zeker dat daar mijn toekomst lag. Ik wilde het liefst de hele dag op de trekker zitten.' Zijn ouders runden een boerderij met onder andere boomkwekerij, rozen en loonwerk. In 1990 kreeg hij de kans een agrarisch bedrijf over te nemen van een boer die ging emigreren. Zo kon hij zijn grote droom waarmaken.

Gronden

Leon en Annet Coenders telen 10 hectare kerstbomen en 10 hectare met verschillende kleinere teelten, zoals granen, mais, afrikaantjes en suikerbieten. Kerstbomen vormen de hoofdteelt. Het echtpaar kweekt de veelgevraagde Nordmann, maar ook de Omorika (de populairste kerstboom in Nederland) en de fijnspar. Dat kweken doet de familie Coenders op een bijzondere manier. De jonge boompjes worden in potten gezet, die vervolgens in de vollegrond worden geplaatst.

'Bij mij werkt deze teeltwijze super', zegt Leon Coenders. 'De klant krijgt een uniek kant-en-klaarproduct waarmee hij zich kan onderscheiden.' Zijn vrouw vult aan: 'De consument wil geen afgezaagde boom meer. De vraag naar een boom met een kluit of in een pot is groot. Het werkt voor ons dus veel efficiënter als we de bomen al in een pot kunnen kweken.' In de potten zitten gaatjes, waardoor de boom zich in de vollegrond verder kan wortelen. Als de boom klaar is om gerooid te worden, wordt de pot rondom afgestoken en hoeft dan alleen nog uit het gat te worden getild.

‘De klant krijgt een uniek product waarmee hij zich kan onderscheiden’

Vooruitkijken

Het duurt twee tot drie jaar om een kleine kerstboom op te kweken. Bij grote bomen duurt dit wel zeven of acht jaar. 'Dit is precies de reden dat ik nu al op zoek ga naar een bedrijfsopvolger. Ik ben 53 jaar en andere ondernemers van mijn leeftijd zijn nog helemaal niet actief bezig met bedrijfsopvolging. Maar de kerstbomenteelt is ver vooruitkijken', zegt Coenders.

'Ik kweek nu bomen die pas over acht jaar worden verkocht. Als ik nu investeer, heb ik pas over jaren de revenuen van die investering. Als een opvolger zich aandient, dan kan ik langzaam afbouwen en de opvolger langzaam opbouwen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer