Hoosbuien+en+hagel+teisteren+landbouwgewassen
Nieuws
© Twan Wiermans

Hoosbuien en hagel teisteren landbouwgewassen

Gewastelers hebben de hele maand mei al te maken met problemen door zware neerslag en hagelbuien. Verspreid over het land nemen verzekeraars de schade in verschillende gewassen op.

'Een beetje neerslag in het groeiseizoen is niet verkeerd', zegt Ronald Smeets van loon- en akkerbouwbedrijf Cerfontaine in het Zuid-Limburgse Berg en Terblijt. 'Maar dan wel graag met mate.'

De werkplanner vertelt dat veel akkerbouwers in het werkgebied van de loonwerker afgelopen twee weken twee tot drie keer zijn getroffen door hoosbuien waarbij in korte tijd 30 tot 35 millimeter water is gevallen.

• Lees ook: Hagel vernietigt appeloogst Limburgse telers

Smeets vindt het moeilijk aan te geven in welke mate gewassen in Zuid-Limburg schade hebben door de overmatige neerslag. 'Er is wat mais overgezaaid. Verder zijn er hier en daar aardappelruggen overdwars weggeslagen door de afstroom van overtollig water. Dat kost zeker kilo's.'

Tweede keer

Akkerbouwer Nico Rodenburg uit Zwartewaal op Voorne-Putten stelt dat hij wel even klaar is met de hoosbuien. 'Dinsdag kregen we ineens de neerslaghoeveelheid voor een hele maand. Dat is na de wolkbreuk van eind april de tweede keer dat we te maken hebben met behoorlijke wateroverlast.'

Volgens Rodenburg ontwikkelden de buien zich ook deze week weer zeer plaatselijk. 'Rond het bedrijf viel ongeveer 30 millimeter in korte tijd. Maar 500 meter verderop is nog meer gevallen en stond direct na de bui een perceel suikerbieten helemaal blank.' De akkerbouwer verwacht dat de schade meevalt, omdat het water niet lang op het land is blijven staan.

Minder goed slapen

Directeur Jan Schreuder van verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel en directeur Marien Boersma van verzekeringsmaatschappij Agriver slapen wel minder goed van de weersvoorspellingen. 'Het is een spannende tijd', erkent Schreuder. 'Al vroeg in het seizoen zitten we met de brede weersverzekering dit jaar al op ruim tweehonderd schademeldingen.'

Dinsdag was het in bijna heel Nederland raak met hevige neerslag en soms flinke hagel. Zeker niet overal is 50 millimeter in 24 uur gevallen, minimaal nodig voor een schadevergoeding. 'Soms heb je bij 40 millimeter neerslag in een uur tijd meer schade dan bij ruim 50 millimeter in 24 uur. Misschien een punt om goed over na te denken', zegt Schreuder.

Extreme situaties

Boersma wijst erop dat de brede weersverzekering voor extreme situaties is bedoeld. 'Bij 49 millimeter neerslag heb je net zo veel schade als bij 50 millimeter in 24 uur. Oprekken van de grens betekent ook een hogere premie.'

In het kader van de brede weersverzekering had Agriver woensdagmorgen uit diverse delen van het land vijftien meldingen van hagelschade en twee van waterschade. 'De komende tijd zal dat nog wel oplopen', verwacht Boersma.

Politieke steun

Schreuder bekeek woensdagmorgen samen met schade-experts de hagel- en waterschade in Flevoland. Hij zit eraan te denken de politiek uit te nodigen om de extreme schade te laten zien. 'Meer telers willen een brede weersverzekering afsluiten, maar vinden de premie door de assurantiebelasting te hoog. Ik hoop op politieke steun. Alleen medeleven is niet voldoende. Leveren is ook nodig.'

Boersma: 'Telers krijgen subsidie op de premie van de brede weersverzekering. Het is jammer dat de overheid met de andere hand 21 procent via de assurantiebelasting weer terugpakt.'

Verleden

De keuze voor wel of geen brede weersverzekering afsluiten is volgens Schreuder vooral afhankelijk van wat telers in het verleden hebben meegemaakt.

'Als het altijd net goed is gegaan, denk je dat het wel mee zal blijven vallen. Als je een keer flinke schade hebt gehad, kijk je er anders tegenaan. Klimaatverandering is een modewoord dat ik niet graag gebruik, maar de intensiteit van de buien neemt wel jaar op jaar toe.'

Fruitpercelen

Behalve de akkerbouwgewassen is deze week een groot aantal fruitpercelen verspreid over het land getroffen door vaak stevige hagel. Fruittelers in Zuid-Limburg, Zeeland en in het midden van het land melden soms plaatselijk zware schade.

• Lees ook: Hagelstorm geselt Zeeuwse fruitbomen

In de glastuinbouw zijn na het noodweer van deze week onder meer in het Westland diverse kassen ondergelopen. Verzekeraar Interpolis meldt dat er vanwege de wateroverlast van bedrijven met glasgroenten, potplanten en snijbloemen zo'n veertig schademeldingen zijn binnengekomen.

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer