LTO wil lagere drempel brede weersverzekering

Zet een lagere schadedrempel de deelname aan de brede weersverzekering onder druk? 'Ja', zegt minister Carola Schouten (LNV). 'Nee', zeggen voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw en directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel.

LTO+wil+lagere+drempel+brede+weersverzekering
© Archief

De Europese Raad van landbouwministers heeft in de vergadering van 11 en 12 december ingestemd met de landbouwonderdelen van de Omnibusverordening. Daardoor zou de schadedrempel van de brede weersverzekering van 30 naar 20 procent moeten.

Schouten laat de Tweede Kamer in een brief weten niet onverdeeld blij te zijn met het onderhandelingsresultaat. Zij is vooral ontevreden over de verlaging van de schadedrempel van oogst, dier- en plantverzekeringen van 30 naar 20 procent. De minister vindt dat niet gewenst.

30 procent

'Nederland kent momenteel een goed werkende brede weersverzekering met een schadedrempel van 30 procent. Als de schadedrempel omlaaggaat, zal er vaker en meer moeten worden uitbetaald. Dit zal tot gevolg hebben dat de premie hoger wordt, wat deelname aan de brede weersverzekering onder druk zet', schrijft Schouten.

Van Wenum wijst erop dat de deelname op dit moment gering is door de hoge schadedrempel. De voorzitter van LTO-vakgroep Akkerbouw ziet een lagere schadedrempel als een kans voor meer deelname.

Ook de directeur van Vereinigte Hagel, aanbieder van een brede weersverzekering, is voorstander van verlaging van de schadedrempel. 'We zijn er voor onze boeren en die vinden een goede dekking belangrijk. Wat ons betreft mag de schadedrempel naar beneden. De boeren krijgen dan sneller een schade uitbetaald.'

Brief niet volledig

Schreuder constateert dat de brief van Schouten aan de Tweede Kamer niet helemaal volledig is. 'De Europese Raad van landbouwministers stelt namelijk ook voor om het subsidiepercentage te verhogen van 65 naar 70 procent. Dit beperkt de premiestijging.'

Van Wenum sluit niet uit dat Schouten zich met het Europese besluit zorgen maakt over de grotere bijdrage van de overheid aan de brede weersverzekering. 'Misschien maakt zij zich daar wel meer zorgen over dan over de hogere premie. Als er meer Europees geld naar de brede weersverzekering moet, dat moeten we het daarover hebben.'

Duidelijkheid

Omdat de voorwaarden van de brede weersverzekering nog wel eens wijzigen, vindt Schreuder het belangrijk dat boeren elk winterseizoen naar de mogelijkheden kijken. 'Voor nu is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer