Kosten weersverzekering liggen in handen van de Kamer

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) wil geen vrijstelling van assurantiebelasting toestaan voor de brede weersverzekering. LTO doet een dringend beroep op de Kamer om toch door te zetten.

Kosten+weersverzekering+liggen+in+handen+van+de+Kamer
© Fotografie Twan Wiermans

Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft een amendement ingediend over de vrijstelling. Hij wees er bij de behandeling van het Belastingplan 2018 op dat in een evaluatie is vastgesteld dat de premies voor de brede weersverzekering eigenlijk te hoog zijn.

'In andere landen gelden ook vrijstellingen van de assurantiebelasting. Het kost maar een paar miljoen. De boeren hebben het al lastig genoeg', aldus Dijkgraaf.

Strijdig met toetsingskader

Staatssecretaris Snel voert twee argumenten aan om het plan af te raden. Volgens hem voldoet het niet aan het zogenoemde toetsingskader belastinguitgaven. Dat kader stelt beperkingen aan belastingvrijstellingen.

Daarnaast zou het schrappen van de assurantiebelasting voor boeren en tuinders concurrentieverstorend zijn ten opzichte van andere sectoren. 'Wij ontraden dit amendement', concludeert de bewindsman.

De Tweede Kamer stemt donderdagmiddag over het voorstel van Dijkgraaf. LTO Nederland doet een dringend beroep op de fracties om toch in te stemmen met de vrijstelling van assurantiebelasting.

Effectieve maatregel

'Het is een hele effectieve manier om de brede weersverzekering nog enigszins betaalbaar te houden voor ondernemers. Zo'n kans mag de Haagse politiek niet laten liggen', zegt LTO-voorzitter Marc Calon.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer