Hagel+vernietigt+appeloogst+Limburgse+telers
Nieuws
© Twan Wiermans

Hagel vernietigt appeloogst Limburgse telers

De appels van Fruitteler Gilbert Petit uit het Zuid-Limburgse Ulestraten zijn vorige week getroffen door de enorme hagelbui die over het land trok. Zijn hele oogst is verloren, alle vruchten zijn vernield.

'Zo zwaar als deze keer heb ik het nog nooit meegemaakt', geeft Petit aan. Alle goede appels hebben deuken. De hagel bleef een half uur lang alleen maar komen. Gelukkig zat er niet veel wind achter, want anders was er nog meer schade aangericht aan de bomen.

'Je kunt wel zeggen dat de oogst volledig is verloren. Het is nu zaak om de knoppen voor volgend jaar weer te krijgen', kijkt Petit alvast vooruit. Door hagel, nachtvorsten en de Russische boycot heeft hij al jaren last van problemen. 'Het is om er moedeloos van te worden. Heeft het nog wel zin?', vraag de fruitteler zich af.

Verzekering

Fruitteler Eric Huids in Vilt heeft ook een oogstderving van tussen de 80 en 100 procent. Hij wil een aanpassing van de weersverzekering. 'Hoe meer hagelschade je hebt, hoe meer premie je betaald. Ik betaal 3.000 euro per hectare netto premie aan hagelverzekering. Daar komt nog 21 procent assurantiebelasting bovenop.'

Huids hoopt dat de assurantiebelasting wordt afgeschaft. 'Weersextremen worden steeds erger en de premies steeds hoger. Het betaalbaar houden van de verzekering heeft prioriteit. Om het betaalbaar te houden, zal de assurantiebelasting moeten worden afgeschaft.'

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer