Coalitie met jonge boeren heeft hoge klimaatambities

Jonge boeren en professionals uit de voedselketen vinden dat Nederland de klimaatambities kan opschroeven. Daar waar het kabinet gaat voor een reductie van 49 procent van de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 leggen NAJK, SFYN en KEK de lat op 60 procent.

Coalitie+met+jonge+boeren+heeft+hoge+klimaatambities
© DIRK HOL

Deze boodschap staat in een gezamenlijk manifest dat de coalitie van NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt), SFYN (Slow Food Youth Network) en KEK (Klimaat en Energie Koepel) heeft aangeboden aan de partijen die op dit moment onderhandelen over het klimaatakkoord.

'Wij willen een vooruitstrevende land- en tuinbouwsector. Een sector met een voorlopersrol voor jonge boeren en tuinders waarin samenwerkingen tussen sectoren en andere disciplines de standaard is', zegt André Arfman, voorzitter van NAJK.

De jongerencoalitie heeft voor 2030 een land- en tuinbouwsector voor ogen die in balans is met klimaat, milieu en leefomgeving, onderdeel is van de circulaire economie en waarbij de afstand tussen boer en burger verkleind is, het platteland leefbaar is en landbouw en natuur naast elkaar en in verbinding met elkaar kunnen floreren.

NAJK, SFYN en KEK zien zichzelf als een onafhankelijke, cross-sectorale denktank die graag bijdraagt aan het vinden van oplossingen.

'Het houdt niet op bij denken: we willen vooral gaan doen. We zijn niet bang om ‘vieze handen te maken’: er is geen tijd te verliezen. Wij gaan graag aan de slag met concrete projecten en experimenten', stelt SFYN-directeur Jorrit Kiewik.

De coalitie is betrokken bij onderhandelingen over de vorming van het klimaatakkoord. Op 5 juni organiseert KEK een maatschappelijk debat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer