Schouten vraagt boeren om klimaatideeën

Boeren mogen het kabinet voorzien van suggesties om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te realiseren. 'Kom naar mij toe met ideeën en inzichten', luidt de oproep van LNV-minister Carola Schouten.

Ze komt met deze uitnodiging in een videogesprek met voormalig topschaatser en boerenzoon Erben Wennemars. Hij interviewt Schouten in de laatste aflevering van 'De boer op met Erben'.

Volgens de landbouwminister zijn boeren 'goede ondernemers die niet gaan afwachten tot de overheid met maatregelen komt'. Ze staan dicht bij de natuur en merken daardoor als eersten wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. 'Boeren zien welke impact dit heeft, ook omdat het direct ingrijpt op hun bedrijfsvoering', aldus Schouten. Vanuit hun dagelijkse praktijk weten agrarische ondernemers als geen ander waar winst is te halen op het gebied van klimaat.

Omdat de filmpjes met Wennemars zich richten op de melkveehouderij, nodigde de bewindsvrouw melkveehouders uit om zelf met mogelijke oplossingen te komen. Maar ook suggesties uit andere agrarische sectoren zijn welkom via de website www.klimaatakkoord.nl.

Zes afleveringen

De zes afleveringen van 'De boer op met Erben' zijn via YouTube te bekijken. In de eerste aflevering kwamen Europarlementariër en melkveehouder Jan Huitema en melkveehouder Gerco Wennemars (een broer van de oud-schaatser) aan het woord.

Ook ging Wennemars op bezoek bij drie voorlopers op het gebied van klimaat in de melkveehouderij: Arnold en zijn zoon Gijs van Schriek, Frank Post en Jan Pieter van Tilburg. In de vijfde aflevering kwam Marjan Minnesma, directeur van de organisatie Urgenda, aan het woord.

'De boer op met Erben' is gemaakt in opdracht van Duurzame Zuivelketen, een samenwerkingsverband van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer