LTO+zoekt+oplossing+voor+knelgevallen
Nieuws
© Mike Schellart

LTO zoekt oplossing voor knelgevallen

Update - LTO Nederland blijft knokken en zoeken naar oplossingen voor de melkveehouders die als knelgeval 'echt in zwaar weer verkeren', verzekert voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Deze moeten echter op individueel niveau gevonden worden.

Meulenbroek reageert daarmee op landbouwminister Carola Schouten die heeft besloten om boeren die op 2 juli 2015 hun nieuwe stal nog niet vol hadden, definitief niet aan te merken als knelgeval in het fosfaatrechtenstelsel.
'Het is heel lastig. Er is geen ruimte', zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. 'Dat wordt onder andere veroorzaakt doordat er nog vrij veel fosfaatrechten zijn uitgereikt. Er is gewoon geen ruimte.'

• Lees meer over fosfaatrechten in ons dossier

Schouten (LNV) maakte deze week bekend dat er definitief geen ruimere knelgevallenregeling komt. Belangrijkste argument is dat de uitgifte van extra rechten tot een hogere generieke korting voor andere melkveehouders leidt. Daarmee zou de aanvullende steun voor knelgevallen 'afgewenteld' worden op alle niet-grondgebonden ondernemers. 'Ik zie hier geen draagvlak voor.'

Dilemma

Voor LTO Nederland staat voorop dat de generieke korting op 8,3 procent blijft. 'Dat is de max. Daar moet het bij blijven', stelt Meulenbroeks.

LTO voert constant gesprekken met het ministerie, banken en VLB (accountants). 'Maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt. De oplossingen moeten namelijk passen binnen het fosfaatplafond en wetgeving op nationaal en Europees niveau. Kortom, het is manoeuvreren. Dat maakt het extra lastig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer