Rechter heft I&R-blokkade melkveebedrijf deels op

Een deel van de I&R-blokkade van een melkveebedrijf is door het College van Beroep voor het bedrijfsleven opgeheven. De boer ging in beroep, omdat hij vindt dat een verdenking geen reden vormt om zijn gehele bedrijf te blokkeren.

Rechter+heft+I%26amp%3BR%2Dblokkade+melkveebedrijf+deels+op
© Nieuwe Oogst

De blokkade van kalveren die dit jaar zijn geboren, worden in de ogen van dit college onterecht geblokkeerd. Het bedrijf werd verdacht op basis van een administratieve controle. Bij een controle door een NVWA-inspecteur in januari bleek dat 33 vrouwelijke dieren, die nog niet hadden gekalfd, een in ogen van die inspecteur afwijkende uiervorm hadden. Op basis van die uiervorm, concludeerde de inspecteur dat deze dieren wel zouden hebben gekalfd.

Klik hier voor ons dossier I&R-affaire melkvee

Volgens de melkveehouder kan de afwijkende uiervorm diverse andere oorzaken hebben en hoeft dit geen teken te zijn dat een dier heeft gekalfd. Het bedrijf werd vervolgens geblokkeerd, omdat voor tenminste een rund geen geboorte- en of sterftemelding heeft plaatsgevonden.

Welzijnsproblemen

De blokkade zorgt voor problemen op dit melkveebedrijf, doordat alle geboren kalveren moesten blijven. Normaal gesproken gaat een deel van die kalveren naar de vleeskalverhouder. Advocaat Nico Bouwman van de melkveehouder. 'De NVWA had per bedrijf moeten wegen wat de impact zou zijn van een bedrijfsblokkade, wat de ernst was van de overtredingen en of er niet minder ingrijpende maatregelen voorhanden waren.

De NVWA had in heel veel gevallen ook een blokkade voor een beperkt aantal runderen kunnen opleggen in plaats van bedrijven helemaal op slot te gooien.'

Volgens EZ is een bedrijfsblokkade bij een niet-kloppende I&R registratie Europees voorgeschreven. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven ging hier echter niet in mee en beslist dat schorsing wordt opgeheven voor zover deze betrekking heeft op kalveren die na 1 januari 2018 zijn geboren. Tegen deze beslissing is bezwaar mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer