Nieuw inzicht leidt tot dieselbesparing melkveehouder

De juiste trekker-werktuigcombinatie, regelmatig onderhoud en natuurlijk ook gas inhouden… Deze en andere tips werden afgelopen donderdag besproken tijdens een bijeenkomst van de Utrechtse gebiedscoöperatie O-gen over dieselbesparing in de melkveehouderij.

Nieuw+inzicht+leidt+tot+dieselbesparing+melkveehouder
© Coöperatie O-gen

De aanwezige agrariërs en loonwerkers geïnteresseerd naar de inleiders. Vooral de praktijkverhalen leidde soms tot verrassende inzichten. Gebiedscoöperatie O-gen en Gebiedscommissie Utrecht-West organiseerden de bijeenkomst in het kader van het Lami-traject Energieneutrale Melkveehouderij.

Besparen is winst

Op een melkveebedrijf wordt veel diesel verbruikt. 5 pocent van de kostprijs van de melk wordt bepaald door diesel. Met een aantal slimme tips kunnen agrariërs flink besparen. Dat is winst voor het milieu en voor de portemonnee. 'Het scheelt geld' was dan ook de meest genoemde reden om aan de slag te gaan met dieselbesparing.

Dieselverbruik verschilt sterk

'Uit cijfers van Utrechtse studiegroepen dieselbesparing blijkt dat een melkveehouder gemiddeld 211 liter diesel per ha verbruikt. De 10 procent bedrijven met het laagste verbruik zitten op 128 liter per hectare. Op de 10 procent van de bedrijven met het hoogste verbruik gaat er 299 liter per hectare doorheen. Een fors verschil, vindt Teus Verhoeff van PPP-Agro Advies. 'Eerst weten door te meten, daarna zoeken naar besparingsmogelijkheden', is het advies van Verhoeff.

Voorbeeldbedrijf

Op het voorbeeldbedrijf Energieneutrale Melkveehouderij van de familie Peek is het dieselverbruik al in kaart gebracht. Drijfmestuitrijden, snijmaisteelt en voeren nemen ieder 20 procent van het verbruik voor hun rekening. De grasoogst vraagt 30 procent. Het verbruik ligt op het bedrijf op 154 liter per hectare. Toch ziet Robert Peek ruimte om dit te verlagen door de landwerkzaamheden voor het zaaien van de mais anders aan te pakken. Klik hier voor meer dieselbesparingstips.

Beweiden bespaart diesel

Melkveehouder Van Bruggen heeft al een zeer laag dieselverbruik (ca. 92 liter per hectare). Zijn motto luidt: 'houd het simpel'. In het zomerseizoen lopen de koeien van Van Bruggen dag en nacht in de wei. In de winter zet hij drie keer per week blokken kuilgras voor het voerhek. Als ze er niet meer bij kunnen, schuift hij het aan. Deze wijze van voeren en beweiden is een belangrijke factor in zijn lage dieselverbruik. Daarnaast is hij scherp op de juiste trekker-werktuigcombinatie en worden de meeste werkzaamheden met een trekker van 70 PK en een shovel van 60 PK uitgevoerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer