Hagelschade leidt tot banen voor statushouders

De enorme hagelschade aan kassen in de Peel, vorig jaar juni, heeft geleid tot meer werkgelegenheid voor statushouders. In de gemeenten Someren en Asten zijn ze nu aan het werk in de glastuinbouw.

Hagelschade+leidt+tot+banen+voor+statushouders
© John Claessens

Bij de aanpak van de schade is een intensieve samenwerking ontstaan tussen glastuinders, Peelgemeenten, ZLTO, ZON arbeidsvoorziening en werkbedrijf Senzer. Die wordt nu op andere terreinen voortgezet, onder meer op het gebied van de arbeidsvoorziening.

'Tuinders zitten te springen om goed personeel en statushouders zitten te springen om een baan. Eén plus één is dan al snel meer dan twee', vertelt wethouder Gonnie van Bussel van de gemeente Someren.

Vijf groentebedrijven

Inmiddels is een project opgezet om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) uit de regio aan het werk te krijgen in de glastuinbouw. 'We beginnen met een klein groepje bij vijf tomaten- en paprikabedrijven', aldus wethouder Jac Huijsmans van de gemeente Asten.

De groep vluchtelingen bestaat uit Syriërs, Eritreeërs, Iraniërs, Oeigoeren en Afghanen die merendeels in Someren of in Asten wonen. Huijsmans: 'Ze hebben gemeen dat ze supergemotiveerd zijn. Ze willen echt aan hun toekomst in Nederland werken.'

Telers bieden toekomst

ZLTO-bestuurder Wim van den Boomen is enthousiast over het project. 'De telers beseffen dat het misschien niet altijd even makkelijk is door de cultuurverschillen en taalproblemen, maar vinden het belangrijk om deze statushouders een kans te geven en toekomst te bieden.'

Hij benadrukt dat de nieuwe werknemers de mogelijkheid hebben om door te groeien tot bijvoorbeeld meewerkend voorman. 'Zo kunnen ze ook een opleiding volgen naast hun werk. Ze krijgen -als ze dit willen en kunnen- ook echt een ontwikkelingsperspectief aangeboden.'

De eerste statushouders zijn afgelopen week op de glasgroentebedrijven in Someren en Asten begonnen en de komende tijd volgen er meer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer