CDA+Borsele+wil+nieuwe+wet+voor+antihagelkanonen
Nieuws
© Anton Dingemanse

CDA Borsele wil nieuwe wet voor antihagelkanonen

CDA Borsele heeft de hulp ingeroepen van informateur Gerrit Zalm. In een brief roept de lokale partij op tot nieuwe wetgeving met betrekking tot het gebruik van antihagelkanonnen.

Fruittelers in de Zeeuwse gemeente Borsele gebruiken sinds tien jaar antihagelkanonnen om hun kwetsbare gewassen te beschermen. Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland is al net zo lang bezig om de vergunningen voor de antihagelkanonnen juridisch te bestrijden.

De stichting beweert onder meer dat het geknal van de negen antihagelkanonnen schadelijk is voor de aanwezige fauna en de omwonenden in het gebied als gevolg van geluidsoverlast.

Legaliseren

Sinds 2006 is gemeente Borsele in de weer geweest om het gebruik van de antihagelkanonnen te legaliseren. Het economische belang voor de ruim veertig fruittelers in de gemeente is groot. Eén hagelbui kan de oogst van een heel seizoen verwoesten. Een antihagelkanon kan dit voorkomen.

Door de jaren heen hebben de fruittelers veel geïnvesteerd in betere detectiesystemen en geluiddempers. Ze doen er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken. Uit diverse enquêtes en bijeenkomsten is gebleken dat het merendeel van de lokale bevolking geen bezwaar heeft tegen de apparatuur.

CDA Borsele is het beu dat een klein groepje mensen steeds roet in het eten gooit en doet nu een beroep op de formerende partijen om antihagelkanonnen definitief te legaliseren. Alternatieven zoals het verzekeren van hagelschade zijn volgens de partij onbetaalbaar.

Meldingsplicht

Een eerste stap zou zijn dat de vergunningsplicht wordt omgezet in een meldingsplicht. CDA Borsele stelt voor om dit vast te leggen in de nieuwe Omgevingswet. De afweging voor het gebruik van antihagelkanonnen zou bij de gemeente moeten komen te liggen, schrijft de partij aan de informateur.

Borsele is overigens niet de enige gemeente met antihagelkanonnen, wel is ze de grootste fruitgemeente van Nederland.

Raad van State

Eind augustus doet de Raad van State opnieuw uitspraak in de zaak die de fruittelers hebben aangespannen tegen de uitspraak van de rechtbank waarmee stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland in het gelijk was gesteld.

ZLTO-jurist Marc Mol, die de Zeeuwse fruittelers bijstaat in het kader van de juridische procedures, sluit zich aan bij het standpunt van CDA Borsele. 'Er is grote behoefte aan een helder juridisch kader, zodat zowel de gemeente als de telers weten waar ze aan toe zijn en er voor hen eindelijk rechtszekerheid ontstaat.'

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer