Rabobank+boekt+iets+minder+winst
Nieuws
© Mike Schellart

Rabobank boekt iets minder winst

De Rabobank heeft vorig jaar een nettowinst behaald van iets meer dan 2 miljard euro, tegen 2,2 miljard in 2015, een daling van 9 procent.

Oorzaken zijn onder meer de reorganisaties, compensatie van de rentederivaten en een afboeking op het belang in verzekeraar Achmea. Dat maakte bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank Nederland vandaag bekend in Aalsmeer, waar hij de jaarcijfers presenteerde.

Rabobank boekte in 2016 in totaal 700 miljoen euro af op Achmea, waarin de bank een belang heeft van 29 procent. Oorzaken van de waardevermindering zijn de hogere zorgkosten en de slechte resultaten in het eerste jaar van 2016 door de ijsstorm en regenschade bij veel telers in Zuidoost-Nederland. Daarop heeft Achmea 150 miljoen euro verlies geleden.

Draijer verwacht door nauwere samenwerking met adviseurs en handige onlinetools om schades en risico's op bedrijven sneller en efficiënter in te schatten. 'We willen de kennis van adviseurs op het boerenbedrijf koppelen aan de kennis van Achmea op het gebied van verzekeren.'

Beter

Los van de eenmalige posten gaat het beter met de Rabobank. Kostenbesparingen en een lagere kredietverliezen door het herstel van de economie, zorgden voor hogere resultaten. Het bedrijfsresultaat voor belastingen bedroeg 4.090 miljoen euro, een stijging van 14 procent.

'2016 was voor Rabobank een jaar van transitie. We hebben goede stappen gezet om onze strategische doelen te realiseren, maar we zijn er nog niet', aldus Draijer.

De Rabo-topman wijst daarop ook op diverse agro-sectoren. 'In sectoren als de glastuinbouw, de varkenshouderij en de melkveehouderij vervult Rabobank een regierol bij het vinden van oplossingen voor structurele problemen. We nemen hierin samen met de sector onze verantwoordelijkheid.'

Duurzaamheid

Draijer benadrukte dat de bank de komende jaren stevig gaat inzetten op duurzaamheid en Agri & Food. 'Dan gaat het om onze bijdrage aan de hongerprobleem in de wereld, het ontwikkelen van welstand in Afrika met dienstverlening aan 5 miljoen boeren of het ondersteunen van investeringen in onze kernbedrijf Food & Agri met 100 miljard euro uitstaande financieringen. Waar je ook kijkt, dragen we bij aan duurzame groei en ontwikkeling en dat past bij een coöperatieve bank.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer