Brussel+wil+eerlijke+vergoeding+voor+duurzaam+boerenwerk
Nieuws
© Arno de Snoo

Brussel wil eerlijke vergoeding voor duurzaam boerenwerk

Het Europees Parlement wil dat boeren een eerlijke vergoeding krijgen voor de groene- en blauwe diensten die zij leveren. Een meerderheid van de Europarlementariërs bekrachtigde daarmee het voorstel van CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik.

'Het Parlement hamert vandaag bij de lidstaten en de Europese Commissie hard op het belang van directe inkomenssteun aan Europese boerengezinnen', constateert Schreijer-Pierik. 'Het is onevenwichtig dat de Europese Commissie in haar voorstel 15 procent van de landbouwbegroting afsnoept, maar dat andere beleidsvelden liefst 75 procent meer geld krijgen.'

De bezuinigingen kunnen volgens doorberekeningen neerkomen op 15 procent minder inkomenssteun aan boerengezinnen, aldus Schreijer-Pierik. 'Als het Europees landbouwbeleid wil bijdragen aan een duurzamere voedselproductie in onze eigen omgeving, dan moet dat gepaard gaan met minstens de huidige inkomenssteun aan agrarische familie- en gezinsbedrijven.'

Vrije prijsvorming

Volgens het EP-lid vergoedt de wereldmarkt de milieu-inspanningen van onze voedselproducenten nauwelijks. 'De vrije prijsvorming bij het inkoopbeleid van handelaren en supermarkten benadeelt onze duurzaamste landbouwers die met een aanzienlijk hogere kostprijs van hun producten worstelen.'

De meerderheid van de Europarlementariërs bekrachtigde woensdag het voorstel van Schreijer-Pierik om eerlijke vergoedingen te betalen voor de inspanningen van boeren voor natuur, landschap en water (zogeheten groen-blauwe diensten).

Compensatie onvoldoende

'Van meer biodiversiteit, een groen platteland, bescherming van drinkwaterbronnen en vastlegging van CO2 in de bodem profiteert de gehele samenleving. Boeren zetten zich al enorm in voor natuur en landschap maar worden hier nog onvoldoende voor gecompenseerd. Eerlijke marktconforme vergoedingen moeten de natuur en landbouw van de toekomst verbinden.'

De toenemende maatschappelijke duurzaamheidseisen en kostenintensieve innovatie in de agrarische sector, de klimaat- en milieutransitie vragen volgens Schreijer-Pierik om het behoud van Europese landbouwsteun aan gezinsbedrijven, met bijzondere aandacht voor jonge boeren.

Lange onderhandelingen

De eerste wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie voor de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2021 worden 1 juni verwacht. Het aangenomen rapport van het Europees Parlement maakt volgens Schreijer Pierik duidelijk dat het een proces van lange onderhandelingen zal worden.

Weer

 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
Meer weer