Doorlooptijd+middelaanvraag+wordt+verkort
Nieuws
© Han Reindsen

Doorlooptijd middelaanvraag wordt verkort

De doorlooptijden voor aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen verkorten en de ontstane achterstand weg te werken. Die ambitie heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

'We liggen op schema om aanvragen die in 2019 binnenkomen, af te handelen binnen de wettelijke termijnen. Een van de maatregelen om dat te kunnen realiseren is een kritische analyse van de aanvraagprocessen en optimalisering van de processen waar mogelijk', aldus het Ctgb.

De processtap waar in dit kader vooral winst te behalen is, is het intakeproces. Aanpassingen daarin zullen naar verwachting in september of oktober ingaan. De precieze datum zal het Ctgb te zijner tijd op de website publiceren.

Tekentafel

Het Ctgb is met een frisse blik opnieuw aan de tekentafel gaan zitten en heeft bekeken hoe ze het intakeproces kunnen optimaliseren. Ook zijn twee medewerkers te rade gegaan bij onze collega's in Engeland, waar ze nu ruim een jaar met een nieuw intakeproces werken.

Terugblikkend werd duidelijk dat het huidige intakeproces veel goede elementen bevat die het Ctgb behouden. Het grootste knelpunt is de gemiddelde duur van het intakeproces voor zonale aanvragen waarvoor het Ctgb rapporteur is. Voor de kort-cyclische aanvragen verloopt het intakeproces over het algemeen veel sneller, maar ook daar is wat winst te behalen.

Lange hersteltijd

In veel gevallen biedt het Ctgb de aanvrager tot op heden een relatief lange hersteltijd. Daardoor wordt er vaak nog behoorlijk veel aan het dossier toegevoegd, wat niet zou moeten tijdens deze administratieve fase van het aanvraagproces. De tijdwinst zit dan ook met name in het terugbrengen van de herstelmogelijkheden tot dat wat past bij deze fase van het aanvraagproces en een strakkere sturing van het interne intakeproces.

Het gesprek over het dossier dient gevoerd te worden voor indienen, dus in de pré-aanvraagfase. Een strakkere sturing op het interne intakeproces betekent ook dat het Ctgb een aanvraag direct bij binnenkomst (en betaling) oppakt. De cultuur van openheid en overleg met aanvragers zal overigens blijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer