Nieuwe+visie+op+onderwijs+ontwikkelen
Column
© John Oud

Nieuwe visie op onderwijs ontwikkelen

Deze maand nam ik deel aan het LTO-onderwijsoverleg. In dit werkveld gebeurt best veel.

De komende jaren wordt bij mbo-scholen, vooral aoc's (agrarische opleidingencentra), een terugloop in het aantal leerlingen verwacht. Deels door het afnemende aantal agrarische bedrijven, deels doordat een aantal scholen in 'krimpregio's' staan. En het organiseren van teruggang is ingewikkeld. Mede hierdoor zit een aantal instellingen in financiële problemen.

Er wordt momenteel bij enkele aoc's gewerkt aan samenwerking met andere instellingen. Dat kan een andere aoc zijn, maar soms ook een roc (regionaal opleidingencentrum). Daar zijn al praktijkvoorbeelden van en omdat dit voor mij nieuw was, deel ik dit in deze column.

Het is volgens mij goed om met creativiteit en openheid te kijken hoe we goed agrarisch onderwijs kunnen behouden in verschillende regio's. En daarbij veranderingen vooral niet te schuwen, als dat beter is voor de leerlingen. Vakonderwijs is een ander aandachtspunt voor onderhand alle sectoren, waar dat in het verleden vooral de kleinere sectoren betrof. Het wordt steeds ingewikkelder om agrarisch vakonderwijs aan te bieden binnen 'bromfietsafstand'.

Op steeds meer scholen is er een gebrek aan vakdocenten

Nico Verduin, voorzitter LTO Noord Regio West

Ook is er op steeds meer scholen een gebrek aan vakdocenten. Dus als u mensen kent die geschikt zijn als (deeltijd)docent, dan is het goed hen te stimuleren eens contact op te nemen met een onderwijsinstelling, om naar mogelijkheden te informeren. Misschien iets voor uzelf?

We hebben in het onderwijsoverleg afgesproken een nieuwe visie op het onderwijs te maken. Daarvoor een oproep aan u om actief mee te denken. Met ideeën, knelpunten, oplossingen, vragen en tips kunt u bij onderwijsportefeuillehouder Cees Ruhé terecht, of bij uw vakgroep of onze regiobestuurders. Bij LTO Noord zijn dat in Noord Tanja Beuling, in Oost Dirk Dekker en in West ben ik dat.

Denk en doe vooral mee om het agrarisch onderwijs te behouden voor onze opvolgers en medewerkers. En natuurlijk voor onszelf, als we het 'leven lang leren' serieus nemen!

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer