AVR+wil+CO2+afvangen+voor+glastuinbouw
Nieuws
© Dirk Hol

AVR wil CO2 afvangen voor glastuinbouw

Afvalverwerker AVR wil op grote schaal CO2 afvangen voor de glastuinbouw. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Het concern start met de bouw van een CO2-afvanginstallatie bij de vestiging in Duiven. Over een jaar moet deze installatie operationeel zijn en kan naar verwachting 60 kiloton CO2 worden afgevangen en gerecycled. De afgevangen CO2 wordt vervolgens door Air Liquide getransporteerd naar glastuinbouwgebieden in Nederland.

Als AVR ook een afnemer in de winter vindt, kan CO2 worden afgevangen met een maximale capaciteit van 100 kiloton.

Haven van Rotterdam

AVR zegt dat de CO2 die vrijkomt na verbranding van restafval, goed kan dienen als grondstof voor de groei van gewassen als alternatief voor CO2 uit aardgas. Volgens Michiel Timmerije, directeur Energy & Residues bij AVR, doet het bedrijf ook onderzoek naar de mogelijkheden van de bouw van een soortgelijke afvanginstallatie op de locatie in Rozenburg in de haven van Rotterdam.

'We streven naar het afvangen en toepassen van jaarlijks 800.000 ton CO2. Daarvoor kijken we niet alleen naar de glastuinbouw, maar ook naar duurzame toepassingen van CO2, bijvoorbeeld in bouwmaterialen zoals beton, basischemie voor plastics en biobrandstoffen.'

AVR is gespecialiseerd in de verwerking van restafval en zet die om in energie en grondstoffen voor huishoudens en bedrijven. Het bedrijf zegt de ambitie te hebben om een schone wereld te creëren waarin niets onbenut blijft.

Kans voor Next Garden

Lingezegen Energy, het collectieve energiebedrijf van meerdere aangesloten glastuinbouwbedrijven dat is gevestigd in het glastuinbouwgebied Next Garden nabij Duiven, zegt dat het plan van AVR de weg vrijmaakt om stappen te zetten bij het vervangen van fossiele brandstoffen.

Doelstelling van Lingezegen Energy is om in 2021 de energievoorziening voor de glastuinbouw duurzaam in te vullen. Het energiebedrijf gebruikt op dit moment 20 tot 25 miljoen kubieke meter gas waarmee warmte, elektriciteit en CO2 worden geproduceerd voor glastuinbouwbedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer