Misverstand+gemeente+Meierijstad+en+boeren
Nieuws
© Merlin Daleman

Misverstand gemeente Meierijstad en boeren

Gemeente Meierijstad gaat boeren en tuinders ondersteunen bij het verhuren van leegstaande gebouwen en bij het opstellen van huurcontracten. Dit om criminele activiteiten in de VAB's te voorkomen. Maar de boeren en tuinders weten nog van niets.

De gemeenten Meierijstad, Haaren, Vught, Sint-Michielsgestel, Heusden en Boxtel willen elk 2 euro per inwoner uittrekken als extra financiële armslag voor de aanpak van criminaliteit. Als voorbeeld werd vorige week in het Brabants Dagblad de screening van huurders van leegstaande panden in het buitengebied genoemd.

'Dit verzoek is via de ZLTO tot ons gekomen', aldus de adviseur integrale veiligheid van gemeente Meierijstad in het bewuste artikel. 'Wij gaan de agrariërs straks ondersteunen bij het verhuren van leegstaande gebouwen en bij het opstellen van huurcontracten.'

Gesprek

Dit leidt tot gefronste wenkbrauwen bij voorzitter Gerard van Zutphen van ZLTO Veghel. 'We hebben een jaar geleden, samen met vertegenwoordigers van de ZLTO-afdelingen Schijndel en Sint-Oedenrode, een gesprek gehad met de gemeente. Daarin is onder meer de aanpak van criminaliteit besproken.'

Van Zutphen vervolgt: 'Wij hebben toen voorgesteld of het mogelijk was of een externe instantie zou kunnen controleren of er criminele activiteiten in een verhuurde loods plaatsvinden. Wij vinden het te risicovol om dat zelf te doen. Dit was een wild idee dat zomaar op tafel kwam. We hebben het ook gehad met landbouwverkeer op de N279.'

In het Brabants Dagblad wordt dit dus anders geïnterpreteerd door de gemeente. Van Zutphen: 'Zo bedoelden wij het in ieder geval niet. Ik denk ook niet dat een preventieve screening veel zin heeft.'

Pilot

Gemeente Meierijstad heeft vorig jaar de drie ZLTO-afdelingen wel gevraagd of ze mee willen draaien in een pilot aanpak ondermijning, zegt Van Zutphen. 'Dat hebben we toen bewust afgehouden, omdat we vinden dat er eerst een goed VAB-beleid moet zijn.'

Gemeente Meierijstad kon niet op tijd reageren.

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer