Kwart agrarische bebouwing komt vrij

Tot 2030 komt in Overijssel nog een kwart van de agrarische bebouwing vrij. Dat blijkt uit het vierde Overijssels Feit van 2015.

Kwart+agrarische+bebouwing+komt+vrij
© Twan Wiermans

In Overijssel geldt al langer dat steeds meer boerenbedrijven stoppen. De grond gaat dan doorgaans op in de schaalvergroting van overgebleven bedrijven.

De boerderijen en bedrijfsgebouwen, zoals schuren en stallen, komen steeds vaker leeg te staan.

Staphorst

De meeste agrarische agrarische bebouwing komt vrij in Staphorst en het zuiden van Overijssel. In Staphorst komt 36 procent van het totaaloppervlak aan boerderijen en schuren vrij, van de boerderijwoningen zelfs 43 procent.

Het gaat om 224.000 vierkante meter aan agrarische gebouwen, waarvan ongeveer de helft van boerderijwoningen.

Waarschijnlijk gaat het in Staphorst om veel kleine boerenbedrijven die in of tegen de bebouwde kom aan liggen en weinig uitbreidingsmogelijkheden hebben.

Hof van Twente

De grootste oppervlakte vrijkomende agrarische bebouwing, 396.624 vierkante meter, ligt in gemeente Hof van Twente, blijkt uit Overijssels Feit.

Ook in andere gemeenten in het zuiden van Overijssel (Olst-Wijhe, Raalte, Deventer, Hellendoorn, Haaksbergen Hengelo, Enschede) is het aandeel agrarisch vastgoed dat vrijkomt wat groter dan gemiddeld in Overijssel.

In Noordoost-Twente, Tubbergen, Dinkelland en Losser, en in de Kop van Overijssel, met de gemeenten Steenwijkerland, Kampen en Zwartewaterland, komt relatief weinig agrarische bebouwing vrij, maar nog steeds ongeveer 20 procent van het totaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer