Zuid-Holland pakt agrarische leegstand aan

Provincie Zuid-Holland verwacht dat er de komende jaren enorm veel agrarische leegstand ontstaat. De provincie wil daarom met regionale partijen aan de slag om deze bebouwing voor andere doeleinden te gebruiken.

Zuid%2DHolland+pakt+agrarische+leegstand+aan
© Koen van Wijk

Gedeputeerde Staten willen daarvoor met betrokken gemeenten en landbouworganisaties aan de slag. De werkwijze richt zich vooral op het creëren van nieuwe bestemmingen voor de voormalige bedrijfsgebouwen.

De provincie ziet veel kansen voor herbestemmen naar nieuwe functies die de kwaliteit van het landelijk gebied versterken. Zuid-Holland koerst hierbij op de uitkomsten van een onderzoek van het Kadaster en Wageningen Research dat in 2015 werd uitgevoerd naar Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB's).

Schaalvergroting

De onderzoekers verwachten dat door schaalvergroting in de landbouw en een gebrek aan agrarische opvolgers veel leegstand ontstaat. Tussen 2015 en 2030 zullen zo'n 1.300 bedrijven stoppen, samen goed voor 1,3 miljoen vierkante meter pandoppervlakte.

Volgens LTO Noord is het naïef van de provincie om blind te varen op het onderzoek van WUR en kadaster. Dit onderzoek is niet representatief, stelt LTO Noord. 'Hierin worden conclusies getrokken door de ontwikkelingen van afgelopen vijftien jaar te extrapoleren naar de komende vijftien jaar', aldus een woordvoerder van LTO Noord regio West. Het probleem is derhalve kleiner dan geschetst.

'Het onderzoek dat de provincie gebruikt is niet representatief'

Minder stoppers

Volgens LTO Noord toont het rapport ook dat de gemiddelde leeftijd van boeren in Zuid-Holland lager is dan in de rest van Nederland en dat de Zuid-Hollandse boeren actiever zijn op het gebied van bedrijfsverbreding. Dit biedt hen juist perspectief en verkleint de kans op bedrijfsbeëindiging.

Anderzijds is LTO Noord blij met het voornemen van de provincie om flexibeler op te treden rond de transformatie van leegstaande panden. Juist in deze dichtbevolkte provincie zijn daarvoor voldoende kansen verwacht LTO Noord. 'Een overheid die nieuwe (neven-)invullingen van agrarische bedrijfspanden benaderd met een ja-mits houding kan helpen een eventueel VAB-probleem in de toekomst te voorkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer