Maatwerk+moet+vluchteling+aan+werk+helpen
Nieuws
© Dirk Hol

Maatwerk moet vluchteling aan werk helpen

LTO Nederland vindt dat meer maatwerk en ondersteuning op regionale schaal nodig is om vluchtelingen in de landbouw aan het werk te helpen.

Het Sociaal Economische Raad (SER) bracht vrijdag een rapport uit over een groot aantal regionale en sectorale initiatieven die hulp en ondersteuning bieden aan statushouders. In een analyse concludeert de SER dat er nog veel verbeterd kan worden om de om de uitkeringsafhankelijkheid van vluchtelingen sterk te verminderen.

‘Ook in de land- en tuinbouw is genoeg werk voor statushouders’, zegt LTO Nederland-voorzitter Marc Calon. Die aanwezig was bij de bijeenkomst van de SER. LTO Nederland vindt dat meer maatwerk en ondersteuning op regionale schaal nodig is.

Krapte arbeidsmarkt

‘Ik schrik van de grote uitkeringsafhankelijkheid van statushouders in het licht van de krapte op de arbeidsmarkt. Het is van groot belang dat er snel meer maatwerk, gerichte ondersteuning en samenwerking komt om statushouders snel aan het werk te helpen. Bureaucratische hobbels moeten weg, maar ook werkgevers moeten aan de slag om ervaring op te doen met deze groep potentiële werknemers.’

De SER-analyse laat zien dat ondanks de vele projecten om vluchtelingen en statushouders aan betaald werk te helpen, de uitkeringsafhankelijkheid onder deze mensen groot is en blijft. Wel worden stappen gezet en zijn er veel regionale en maatschappelijke projecten om statushouders met opleidingen, scholingen en stages op weg te helpen naar werk.

Betere samenwerking

De SER adviseert een betere samenwerking op regionaal en gemeentelijk niveau en vindt dat het Kabinet meer geld moet uittrekken voor de ondersteuning.

LTO Nederland blijft zich actief inzetten om op regionale schaal in samenwerking met gemeenten en maatschappelijke organisaties concrete projecten op te zetten om statushouders bij agrarische werkgevers aan het werk te krijgen.

Lees ook: Vluchteling krijgt nieuwe kans in tuinbouw

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer