Maat%3A+%27Houd+binnengrenzen+open%27
Nieuws
© LTO Nederland

Maat: 'Houd binnengrenzen open'

De Europese binnengrenzen moeten openblijven. 'Herinvoering van grenscontroles schaadt de economie. Het kabinet mag zich daar niet lijdzaam bij neerleggen', zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

De enorme stroom vluchtelingen die met name vanuit Turkije Europa binnenkomen, leidt steeds meer tot maatregelen van afzonderlijke lidstaten. Herinvoering van grenscontroles binnen de EU is aan de orde van de dag.

Maat maakt zich daar grote zorgen over. 'Het leidt namelijk tot lange wachttijden bij grensovergangen. Dat heeft gevolgen voor de transportkosten en daarmee voor de kostprijs van de producten. Dit is slecht voor de land- en tuinbouw, want zo'n 60 procent van onze productie gaat de grens over.'

Dringend beroep

De LTO-voorzitter doet daarom een dringend beroep op het kabinet om als EU-voorzitter in actie te komen. 'Zie het niet als een soort noodlot dat Schengen in het gedrang komt, maar neem krachtige maatregelen aan de veel te broze Europese buitengrenzen. Geef de EU de bevoegdheid en de middelen daarvoor.'

Nu Nederland dit halfjaar EU-voorzitter is, kan het kabinet een stimulerende rol vervullen. 'Het is een verantwoordelijkheid van de hele EU. Laat ze het lef hebben om daar de grensbewaking fors op te schroeven en zo de binnengrenzen open te houden.'

Investeren

Het wegnemen van de omstandigheden die leiden tot de massale instroom van asielzoekers, is veel moeilijker. 'Maar Europa zou wel meer kunnen doen. Bijvoorbeeld door te investeren in landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en op die manier de hoge jeugdwerkloosheid daar aan te pakken', aldus de LTO-voorzitter.

Vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen en die kans maken op een verblijfsvergunning, kunnen komend seizoen heel goed seizoenswerk doen in de land- en tuinbouw. 'Dat is goed voor de integratie, voor het draagvlak in de samenleving en voor boeren en tuinders die seizoenswerkers nodig hebben', stelt Maat.

Procedures versnellen

Bovendien geeft het vluchtelingen de mogelijkheid om zelf geld te gaan verdienen. ‘De regering moet dan wel maximaal inzetten op het versnellen van de toelatingsprocedures en het mogelijk maken dat deze mensen aan het werk gaan.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer