Vluchteling+krijgt+nieuwe+kans+in+tuinbouw
Nieuws
© John Claessens

Vluchteling krijgt nieuwe kans in tuinbouw

De proef om vluchtelingen in de tuinbouw te laten werken, krijgt een vervolg. Tal van verbeterpunten moeten ondernemers over de streep trekken.

Tomatenteler Frans Raijmakers windt er geen doekje om. Op zijn bedrijf in Heusden hebben vijf statushouders gewerkt. 'Maar de proef is niet geweldig verlopen, want geen enkele vluchteling is nog aan het werk.'

Grootste pijnpunt noemt hij het Nederlandse asielbeleid. Een aantal voormalige medewerkers zijn na vijf jaar in Nederland te hebben gewoond en gewerkt alsnog als illegaal aangemerkt. 'Superslecht vind ik dat. Deze mensen zwerven nu rond in Nederland en België.'

Taxi

Raijmakers beschrijft de praktische problemen met vluchtelingen op de werkvloer. 'Sommigen kwamen uit andere gemeentes met een taxi naar ons bedrijf en dat leverde scheve gezichten op bij mijn vaste personeelsleden. Ook moesten de vluchtelingen steeds naar Nederlandse les.'

Ondanks de aanloopproblemen krijgt de Oost-Brabantse proef een vervolg, weet Wim van den Boomen, LTO-bestuurder Goed Ondernemerschap. 'We hebben in overleg met het ministerie gekeken of we verbeteringen konden aanbrengen. Ook cultuurverschillen en wat vluchtelingen hebben meegemaakt spelen daarbij een rol.'

Betuttelen

LTO werkt op dit moment samen met werkbedrijf Senzer en ROC Ter Aa om dertig vluchtelingen -statushouders genoemd- een werkplek te bieden. 'We willen tot een realistische en praktische aanpak komen door werk en inburgering samen te brengen. Misschien zelfs in de kantine van een van de deelnemende tuinbouwbedrijven. Daarnaast willen we een voormalige vluchteling inschakelen die de begeleiding van andere vluchtelingen op kan pakken. Vanuit LTO Nederland gaan we de tuinders meer ontzorgen.'

Volgens Van den Boomen breidt het initiatief al verder uit in West-Brabant en in de Randstad. 'Met de verbeterpunten denken we de inburgering in twee jaar te kunnen afronden. Eén ding staat voor mij vast: we moeten de vluchteling niet betuttelen, maar helpen in het arbeidsproces te brengen.'

Hard nodig

Frans Raijmakers pleit voor vier dagen werken, één dag leren. Als hij vluchtelingen uit de eigen gemeente kan inzetten, overweegt de teler opnieuw zijn schouders eronder te zetten. 'Want op de lange termijn hebben we deze arbeidskrachten gewoon hard nodig.'

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer