Waterschapsverkiezingen
Column
© Ida Hylkema (Afgekocht)

Waterschapsverkiezingen

Het lijkt nog ver weg, de waterschapsverkiezingen op 20 maart 2019. Toch vraag ik nu al uw aandacht hiervoor, want komend jaar staan meerdere acties in de planning bij LTO Nederland.

Daarbij gaat het ons niet alleen om het voordragen van de geborgde zetels. LTO wil de belangen van de sector goed in beeld brengen. Dit zal op het werkgebiedniveau van elk waterschap moeten gebeuren.

Begin 2018 starten we daarom met het schrijven van ons verkiezingsprogramma. Dit doen we samen met de regionale LTO-bestuurders die zich inzetten voor het thema water.

We willen meer samenwerking tussen boer en waterschap. We zijn als boeren heel goed in staat om zelf oplossingen aan te bieden als het gaat om een goede waterkwantiteit en -kwaliteit. Wie kent niet de projecten rond erfafspoeling, waterkwaliteit en drinkwaterbeschermingsgebieden, gewasbeschermingsmiddelen, nullozingen en de visie van de bloembollensector voor een betere waterkwaliteit.

We zijn als boeren heel goed in staat om zelf oplossingen aan te bieden als het gaat om een goede waterkwantiteit en -kwaliteit

Jakob Bartelds, federatiebestuur LTO Nederland

Ons belang bij de verkiezingen gaat verder dan de samenwerking, denk alleen maar aan de waterschapbelastingen. Komend jaar beginnen we met de werving van kandidaten vanuit de landbouw. Belangrijk daarbij is dat jonge boeren en tuinders belangstelling tonen. Waarschijnlijk komen er speciale cursussen voor kandidaten, mogelijk samen met de waterschappen en VNO-NCW.

Kortom, er is weer een hoop te doen in 2018. Misschien is een functie als waterschapsbestuurder wel iets voor u en past het bij de voornemens voor het nieuwe jaar. Denk er gerust over na tijdens de feestdagen. We houden u op de hoogte over waar, wanneer en hoe u kunt aanhaken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer