Handen+uit+de+mouwen+voor+meer+snel+internet
Column
© Ida Hylkema (Afgekocht)

Handen uit de mouwen voor meer snel internet

De urgentie van snel internet op het platteland is groot. 'Zonder deze technologie stagneert onze economie', zei voormalig EZ-minister Henk Kamp in de Kamer. Een open deur, want steeds meer systemen in onze bedrijven zijn afhankelijk van internetverbindingen.

In grote delen van het landelijk gebied is snel internet helaas nog niet gerealiseerd. Ongeveer 220.000 huishoudens en 60.000 bedrijven kunnen er nog niet over beschikken. De overheid lijkt aan zet te zijn, maar gezien de geliberaliseerde markt voor telecommunicatie ligt de sleutel eigenlijk bij de telecombedrijven.

De investeringen voor de noodzakelijke glasvezelkabels en aansluitingen zijn voor telecomaanbieders vaak niet rendabel te maken. Zij investeren dus liever niet in het landelijk gebied. Overheden zijn terughoudend. Daarmee lijkt het platteland snel internet wel te kunnen vergeten.

Gelukkig zie ik ook een andere beweging. Bedrijven en burgers ondernemen zelf initiatieven. Zij steken vaak letterlijk de handen uit de mouwen om de kosten van de aanleg acceptabel te houden. Ik zie veel agrarisch initiatief. Op tal van plaatsen zijn ook breedbandcoöperaties opgericht. Je ziet regelmatig spandoeken in het veld staan. De teksten hierop motiveren hopelijk ook gemeenten en provincies om de initiatieven te faciliteren met goed beleid, duidelijke regels en geld.

Ongeveer 220.000 huishoudens en 60.000 bedrijven kunnen nog niet over snel internet beschikken

Jakob Bartelds, federatiebestuur LTO Nederland

Helaas lees ik er niets meer over in het regeerakkoord. Laten we daarom aanhaken bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar en samen zorgen dat het onderwerp in de verkiezingsprogramma's en bij de daaropvolgende collegeonderhandelingen een stevige plek krijgt. Ik roep u en ook de politiek op om samen in actie te komen. Komt u er niet uit, laat het ons weten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer