Tweede+Kamer+in+debat+over+insectenpopulatie
Nieuws
© DIRK HOL

Tweede Kamer in debat over insectenpopulatie

De Tweede Kamer gaat in debat over de insectenpopulatie in Nederland. Dat debat volgt op een publicatie van Natuurmonumenten. Wanneer dat debat plaatsvindt is nog niet bekend. De roep van GroenLinks om een spoeddebat haalde het niet.

Uit die publicatie blijkt dat de populatie na metingen in twee natuurgebieden sterk is gedaald. Van een spoeddebat, zoals GroenLinks aanvankelijk wilde, is geen sprake. Die partij maakte maandag kort na de publicatie van Natuurmonumenten bekend dat met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te willen houden.

De benodigde meerderheid voor een gewoon debat kwam er dinsdagmiddag. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff (foto) vroeg samen met Tjeerd de Groot van D66 een debat aan tijdens een plenaire vergadering in de Tweede Kamer.

Voorwaarde

De meeste partijen spraken hun steun uit, maar verbonden daar wel een voorwaarde aan. Zij vinden dat het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor het debat moet zijn gepubliceerd. Ook moet het kabinet op dit plan hebben gereageerd. Het Deltaplan wordt opgesteld door samenwerking van onder meer wetenschappers, landbouw- en natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten en LTO Nederland.

Het is nog onduidelijk wanneer dit plan gereed is en wanneer de daaropvolgende reactie van het kabinet komt. De kans is volgens ingewijden klein dat deze reactie voor het zomerreces van de Tweede Kamer zal komen. Dat betekent dat het beoogde 'spoeddebat' pas na de zomervakantie zal plaatsvinden.

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer