PvdD wil boeren steunen met wolvenhek

Schapen- en geitenhouders moeten provinciale subsidie krijgen voor het plaatsen van hekken om wolven te weren. Dat vindt Partij voor de Dieren (PvdD) in Groningen.

PvdD+wil+boeren+steunen+met+wolvenhek
© Jeroen Willems RTV Drenthe

De Partij voor de Dieren had een wolvendebat in de Statencommissie aangevraagd. Ze is blij met de terugkeer van de wolf, 'maar voordat boeren een antiwolfhouding krijgen', moeten er volgens Statenlid Kirsten de Wrede preventieve maatregelen worden genomen.

'Schapenhouders- en geitenhouders moeten hierin gefaciliteerd worden. Er zijn potjes om dat te subsidiëren. We willen graag dat wolf in harmonie kan leven met geiten- en schapenhouders.'

Vergoeding

CDA'er Jakob Klaas Star vroeg om een ruimhartige vergoeding voor schapenhouders van wie dieren zijn doodgebeten door de wolf. 'Nu wordt een schaap vergoed dat is doodgebeten. Maar het gaat veel verder dan dat ene schaap. Er breekt paniek op, andere schapen krijgen botbreuken. Daarbij gaf hij aan dat de provincie samen met LTO in overleg moet om schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Gedeputeerde Henk Staghouwer vindt dat Provinciale Staten moeten beslissen over subsidie voor preventieve maatregelen. 'Op dit moment zie ik geen noodzaak om hier versnelling aan te brengen.'

Volgens hem is nuchterheid in het dossier geboden. 'We moeten ons niet laten leiden door angst, niet door succes maar naar de feitelijke waarheid kijken.' De provincie is in IPO-verband bezig met het opstellen van een tweede wolvendraaiboek, over roedels wolven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer