De+Groote+wil+discussie+over+wolf+in+Drenthe
Achtergrond
© Joost de la Court

De Groote wil discussie over wolf in Drenthe

Er moet een goed afgewogen discussie komen over de komst van de wolf naar Drenthe. Dat zegt schapenhouder Jantinus de Groote uit Tiendeveen. 'De wolf is voor het publiek te aaibaar, maar in werkelijkheid is het de grootste rover en moordenaar die er is.' Hij roept op tot een tegenoffensief.

Het is waarschijnlijk de grootste schapenhouderij in de provincie. Met 1.250 fokooien en 2.700 lammeren in 45 koppels verspreid over een groot deel van Midden- en Zuid-Drenthe heeft VOF De Groote er met de komst van de wolf een flinke kopzorg bij. 'Loslopende honden zijn nu nog het grootste probleem, maar dat kan de komende tijd wel eens veranderen', zegt De Groote.

Samen met zijn zoons Erik en René drijft de ondernemer een professionele schapenhouderij op drie locaties. Daarnaast hebben ze een zorgboerderij met vijftien cliënten. In zijn stallen in Tiendeveen is het spitsuur want lammertijd, al zijn de meeste bevallingen al achter de rug.

De schapen staan nagenoeg jaarrond op het land van collega-veehouders of houden bij de naburige afvalverwerker Attero en in natuurgebieden het gras kort.

Een wolf met honger zoekt eten in de koelkast van de buren

Jantinus de Groote, schapenhouder in Tiendeveen

Kwetsbaar

De Groote maakt zich zorgen dat de terugkomst van de wolf te makkelijk wordt geaccepteerd. Met 45 verspreid lopende koppels die bijna altijd buiten staan, is zijn onderneming bovengemiddeld kwetsbaar voor aanvallen van roofdieren.

De ondernemer kan er na dertig jaar schapen houden over mee te praten. Of dat nu honden zijn, vossen of dassen - die soms in onmacht liggende drachtige ooien aanvreten, regelmatig is het raak, vertelt hij. 'Dit jaar zijn tien dieren kapotgemaakt. Zes door vossen of dassen en laatst bij Westerbork honden. De schade daar was 7.000 euro.'

Zorgen

Het bedrijf heeft continu twee ploegen rondrijden langs de koppels, zodat de dieren iedere dag minstens eenmaal worden gecheckt. De schapenhouder zegt nog wel goed te slapen, maar de zorgen over nog een bedreiging van zijn dieren erbij, drukken zwaar. 'Het loopt net als indertijd met mond-en-klauwzeer. Dat heerste in Frankrijk; je hoefde je dus geen zorgen te maken, dacht ik. Maar binnen twee jaar was het hier.'

Met de opmars van de wolf kan het net zo vergaan, wil De Groote maar zeggen. Het bedrijf verloor eind maart vier dieren aan een wolvenaanval bij Oosterhesselen. 'Je denkt dat het een ander treft. Als het dan jezelf overkomt, doet het zeer. Het is dus zaak niet nogmaals je kop in het zand te steken.'

Discussie

Volgens De Groote moet er een gedegen discussie worden gevoerd over de gevolgen van de komst van de wolf. 'Volgens mij is Nederland te klein voor zo'n groot roofdier. Hazen en konijnen zijn er bijna niet meer als prooi en ook met reeën kan het hard gaan als de wolf er eenmaal is.'

De schapenhouder verwacht het slachtoffer te blijven van wolvenaanvallen als een roedel zich hier eenmaal heeft gevestigd. 'Je accepteert als veehouder bepaalde schade. Maar de wolf is toch een soort lustmoordenaar, die als hij honger heeft, eten zoekt in de koelkast van de buren. Moet ik dan voortaan maar honderd of tweehonderd dode schapen accepteren per jaar?'

Vergoeding

De Groote pleit net als LTO Nederland voor een goede en eerlijke vergoeding. 'De wolf komt hier, is hier en blijft hier. Dan moet er wel iets goeds worden geregeld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer