Provincie+zoekt+boeren+voor+akkernatuur
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Provincie zoekt boeren voor akkernatuur

Voor een driejarig experiment met akkernatuur in de Zegenpolder bij Rhoon nodigt provincie Zuid-Holland agrarische ondernemers uit om zich in te schrijven.

De openbare inschrijving voor het experiment van 73 hectare is gestart op 1 mei en staat open tot en met 23 juni.

Provincie Zuid-Holland heeft samen met Louis Bolk Instituut en de Werkgroep Grauwe Kiekendief een experiment opgezet verdeeld over twee kavels. Daar moet hoogwaardige akkernatuur tot stand moet komen in samenwerking met een of meer boeren.

Gewasopbrengst

Doel van het experiment is om te onderzoeken of hoogwaardige akkernatuur samen kan gaan met een redelijke gewasopbrengst. Daarom is het mogelijk dat in beperkte mate kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt tijdens het experiment.

Dat geldt zeker in de beginfase, volgens de provincie. De reden hiervoor is dat de percelen in de Zegenpolder afkomstig zijn uit het normale landbouwgebruik. Omvorming naar natuurinclusieve landbouw vraagt om het zoeken naar een nieuw evenwicht tussen natuur en extensieve agrarische gebruiksmogelijkheden.

Kunstmest

Minimale toepassing van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen is noodzakelijk om dit evenwicht te bereiken. Gebruik van deze middelen gebeurt steeds in overleg met de begeleiders van het experiment, het Louis Bolk Instituut en de Werkgroep Grauwe Kiekendief.

Op dit moment voert de provincie enkele eerste werkzaamheden uit in eigen beheer. Onlangs zijn de eerste landbouwgewassen en stroken bloem- en kruidenrijk grasland ingezaaid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer