Van+Dam+verruimt+bemesting+graszaad
Nieuws
© Studio Kastermans

Van Dam verruimt bemesting graszaad

Staatssecretaris Martijn van Dam komt in drie voorstellen de graszaadsector tegemoet met het verruimen van de regelgeving voor stikstofbemesting.

De sector had vanwege knelpunten zes voorstellen ingediend om de stikstofbemesting aan te passen. Van die voorstellen worden drie gehonoreerd, schrijft Van Dam woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris kondigt onder meer aan dat het vanaf volgend jaar mogelijk is om ook in de periode van 16 september tot en met 15 oktober nog een stikstofgift te geven op overjarig rietzwenkgras dat geteeld wordt voor de zaadwinning.

Drijfmest op stoppel

Verder wil hij de mestregelgeving aanpassen voor het uitrijden van drijfmest in augustus op een stoppel dat na de oogst van het graszaad nog dienst doet als groenbemester op bouwland. Op kleigrond moet de zode wel minimaal acht weken blijven liggen en op zand-, löss- en veengrond minimaal tot 1 december.

De laatste voorgestelde wijziging is verhoging van de stikstofnorm voor eerstejaars veldbeemd met 20 kilo tot in totaal 130 kilo per hectare. Twee andere voorstellen voor hogere stikstofnormen in graszaadgewassen zijn door Van Dam afgewezen.

Milieueffect beperkt

Van de genoemde verruimingen stelt Van Dam vast dat de er voldoende onderbouwing is en dat het verwachte milieueffect beperkt is. Wel moet de staatssecretaris de voorstellen melden aan de Europese Commissie om te laten beoordelen of er geen afbreuk is van de doelen van het vijfde Actieprogramma nitraatrichtlijn.

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer