Balans+op+graszaadmarkt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Balans op graszaadmarkt

Op de graszaadmarkt zijn vraag en aanbod in evenwicht. Opvallend, want de oogst in de belangrijkste productiegebieden in de wereld leverde dit jaar geen hoge productie op. De vraag naar graszaden vertoont een opgaande lijn.

Dat stelt de werkgroep 'Graszaden en graszoden'. Door de gezondere situatie in de melkveehouderij ontstaat in deze sector ruimte om te investeren in graslandverbetering.

Ook zorgt het aantrekken van de economie voor meer afzet van graszaden voor recreatiedoeleinden.

Meer graszaad in Nederland

In 2017 werd 13.311 hectare graszaadteelt aangemeld bij de NAK. Dit betekende een stijging van het Nederlandse areaal met bijna 6 procent ten opzichte van 2016. Binnen het totaal was Engels raaigras met 9.556 hectare het grootste gewas, goed voor 72 procent van het areaal.

Daarnaast waren er 1.234 hectare rietzwenkgras, 623 hectare Westerwolds raaigras, 404 hectare gekruist raaigras, 400 hectare veldbeemdgras, 320 hectare Italiaans raaigras, 314 hectare roodzwenkgras en 460 hectare overige grassoorten.

Opbrengsten onder gemiddelde

De droogte in het voorjaar zorgde ervoor dat de graszaadopbrengsten veelal onder het vijfjarig gemiddelde bleven. Vooral Zuidwest Nederland - het grootste graszaadteeltgebied - kampte met droogte.

Roodzwenk en rietzwenk leverden redelijke en soms goede opbrengsten op. Bij latere soorten, zoals Engels raaigras, en dan vooral de late rassen, waren de opbrengsten als gevolg van de aanhoudende droogte matig.

Ook in Denemarken, het belangrijkste graszaadland in de Europese Unie (EU), lagen de opbrengsten in 2017 iets onder het vijfjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer