Belg+experimenteert+met+grasaardappelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Belg experimenteert met grasaardappelen

Hilar Mausen uit Sankt-Vith, een stad in de Belgische provincie Luik, is leerkracht en akkerbouwer. Hij experimenteert met een laag mulchgras over aardappelruggen.

Als leerkracht op de middelbare landbouwschool van Sankt-Vith krijgt Mausen de vrijheid om samen met zijn leerlingen te experimenteren. Enkele jaren geleden nam hij deel aan de innovatiecampagne. Zijn idee: ploegloos werken en zijn aangeplant aardappelperceel bedekken met een vers gemaaide snee raaigras.

Mausen heeft op de school 1 hectare ter beschikking om te bewerken en zijn innovatieve fantasie de vrije loop te laten. Dit jaar wordt er onder andere 20 are aangewend voor de teelt van grasaardappelen. Mauser pikte het idee voor mulchaardappelen op in Oostenrijk en ging er in Sankt-Vith mee aan de slag. Hij maakt gebruik van het ras Belana.

Grasmassa

Eind mei, wanneer de aardappelplanten net boven de grond komen, wordt er op een naburig perceel zo'n 40 are raaigras gemaaid. Dat maaisel wordt door een compoststrooier over de ruggen uitgestrooid in een laag van zo'n 5 centimeter dik. De strooier werpt ongeveer 12 meter breed. Belangrijk is dat de grasmassa voldoende structuur (stengel) heeft, zodat het luchtig blijft en niet aankoekt.

Onder meer door gebrek aan grasland is de teeltwijze van Mausen praktisch moeilijk haalbaar, maar zijn idee heeft toch enkele voordelen die ook interessant kunnen zijn voor grootschalige aardappeltelers.

Mauser zweert bij niet-kerende grondbewerking. In combinatie met de mulchlaag geeft dat heel wat voordelen voor de bodemkwaliteit. Vooreerst is de bodem veel beter bestand tegen erosie en verslemping. Daarnaast voorkomt het verdamping van vocht en krijgt bodemleven meer kans zich te ontwikkelen.

Phytophthora

Schimmelziekten als phytophthora krijgen veel minder kans in een perceel met mulchaardappelen. De graslaag verhinderd regendruppels op te spatten van de bodem en zo de plant te besmetten met sporen. De ziekte komt hier en daar wel voor, maar in veel mindere mate.

Mausen past dan ook geen enkele bespuiting toe. Niet enkel voor ziekte, maar ook niet voor onkruid. De mulch houdt het perceel lange tijd onkruidvrij. Wanneer de aardappelen bijna klaar zijn voor de oogst en de plant gestopt wordt in zijn groei, steken onkruiden wel de kop op. Vooral melde is een probleem.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer