Aardappelprijs+vast+op+laag+niveau
Achtergrond
© Koos van der Spek

Aardappelprijs vast op laag niveau

Het hele aardappelseizoen is er sprake van een prijshoudende markt. Wel is het prijsniveau aan de lage kant vanwege het grote aanbod aan aardappelen van oogst 2017.

Het afzetseizoen voor aardappelen wordt vooral beheerst door de grote oogst van 2017. De EU5-landen (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië) produceerden dit jaar samen meer dan 29 miljoen ton aardappelen. De aardappeloogst lag daarmee ruim 17 procent hoger dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaren.

Het grote aanbod resulteerde op de termijnmarkt in noteringen voor fritesaardappelen op levering in april die eigenlijk al vanaf half oktober schommelen tussen 5 en 6 euro per 100 kilo. Begin april was er een tijdelijke opleving tot een niveau van ruim 6 euro. Dat was toen een reactie op het koude en natte voorjaar en daardoor de relatief late start van het pootseizoen.

België

Deze week wordt het aprilcontract afgehandeld op zo'n 5,70 euro. De terugval na half april is volgens beursmakelaar De Vries & Westermann vooral een gevolg van de melding van grote aardappelvoorraden in België.

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) publiceerde voorraadcijfers waaruit bleek dat in België begin april nog bijna 2 miljoen ton aardappelen van oogst 2017 niet was afgeleverd. Deze voorraad is ongeveer 750.000 ton groter dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar op dezelfde peildatum.

Het niveau van de notering op het junicontract kwam afgelopen week uit op iets meer dan 8 euro per 100 kilo. Het prijsverschil tussen het aprilcontract en het junicontract liep vanaf begin maart op van 1,7 tot meer dan 2,5 euro per 100 kilo. Dit is een normale ontwikkeling en ook een aanwijzing dat verwerkers behoefte hebben aan het vastleggen van grondstof voor de laatste maanden van het seizoen.

Fritesaardappelen

De noteringen van PotatoNL voor fritesaardappelen die in Nederland, België en Duitsland worden verwerkt, laten het hele seizoen een vast beeld zien. De gemiddelde noteringen varieerden vanaf half november tot nu tussen 3,50 en 6 euro per 100 kilo. De laatste weken lopen de noteringen op tot een niveau tussen 5 en 7,50 euro. Voor goede Agria's worden prijzen betaald van bijna 10 euro per 100 kilo.

Het latere pootseizoen heeft op de termijnmarkt in Leipzig zijn weerslag op de prijszetting voor aardappelen van de nieuwe oogst. De notering op het aprilcontract 2019 steeg in de periode vanaf begin maart van 14,40 naar 15,40 euro. De Vries & Westermann beoordeelt deze notering als vast omdat het niveau gehandhaafd blijft ondanks het op stoom komen van het pootseizoen in de EU5-landen.

Areaalprognoses

Concrete areaalprognoses voor de aardappelteelt in West-Europa zijn er nog niet. In België blijkt uit een inventarisatie van PCA dat het aardappelareaal in Vlaanderen met waarschijnlijk 2 procent afneemt. Maar in Wallonië is sprake van een uitbreiding van 6 procent.

In een enquête hebben Belgische aardappeltelers aangegeven dat ze van plan zijn om opnieuw minder Bintje te gaan poten. De laatste jaren is Fontane al het grootste Belgische ras en ook het aandeel overige nieuwe fritesrassen wordt alleen maar groter.

Frankrijk

De Vries & Westermann meldt verder dat volgens het statistische bureau Agreste het voorlopig aardappelareaal in Frankrijk uitkomt op 142.000 hectare. Dat zou een uitbreiding betekenen van zo'n 2 procent. Eerste berichten vanuit Engeland duiden op een krimp van het aardappelareaal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  17° / 9°
  70 %
Meer weer