Natuurmonumenten%3A+populatie+insecten+dramatisch+gedaald
Nieuws
© VidiPhoto

Natuurmonumenten: populatie insecten dramatisch gedaald

Het aantal insecten dat in de natuur leeft is de laatste 27 jaar dramatisch afgenomen. Dat meldt Natuurmonumenten op basis van onderzoek dat de natuurorganisatie heeft laten uitvoeren.

Natuurmonumenten heeft wetenschappers van EIS (het Kenniscentrum Insecten) en de Radboud Universiteit insectentrends laten onderzoeken. Twee langlopende studies van in totaal acht insectengroepen in natuurgebieden bij Wijster (Drenthe) en in natuurgebied Kaaistoep (Noord-Brabant) zijn hiervoor geanalyseerd.

De wetenschappers concluderen dat in 27 jaar tijd twee derde van onderzochte groepen verdwenen is. Kokerjuffers, haften en kevers hebben de grootste klappen gekregen. De wantsenpopulatie is als enige stabiel gebleven.
Marc Van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten, ziet de landbouw als voornaamste oorzaak, al wordt dit het rapport niet als zodanig genoemd.

'De landbouw is een van de belangrijkste beheerders van ons buitengebied. Daar wordt jaarlijks zo'n tien miljoen kilo aan chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt', zegt Van den Tweel. 'We moeten toe naar biologische bestrijding. Het verbod op drie chemische middelen is een mooi begin, maar lang niet genoeg. Er is simpelweg meer ruimte nodig voor natuur in landbouwgebieden.'

Deltaplan

Natuurmonumenten werkt met boeren, wetenschappers, banken en bedrijven aan een Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Van den Tweel: 'Een gezonde landbouw betekent ook dat boeren die werken mét de natuur een eerlijke prijs voor hun product krijgen. En dat betekent dat we vanaf nu anders met ons land, ons landschap en onze landbouw moeten omgaan.'

Het verbod op drie chemische middelen is een mooi begin, maar lang niet genoeg

GroenLinks heeft naar aanleiding van de publicatie van Natuurmonumenten een spoeddebat aangevraagd met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het is op dit moment niet duidelijk of een meerderheid van de Kamerleden het plan voor een spoeddebat steunt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer