LTO%3A+insectenrapport+draagt+bij+aan+discussie
Nieuws
© VidiPhoto

LTO: insectenrapport draagt bij aan discussie

Het rapport dat Natuurmonumenten maandag uitbracht over daling van het aantal insecten op twee onderzochte locaties, draagt bij aan de gedachtevorming over herstel van de biodiversiteit in Nederland. Dat meldt LTO Nederland in een reactie op het rapport.

Insecten zijn een belangrijke graadmeter, stelt LTO. 'We moeten voor herstel van de biodiversiteit breed kijken naar meerdere indicatoren. Dit rapport kunnen we daarbij gebruiken', zegt LTO-bestuurder Ingrid van Huizen.

Natuurmonumenten baseert de conclusies op onderzoeken in twee natuurgebieden in Nederland, rondom Tilburg en nabij Wijster. Daar hebben onderzoekers over meerdere jaren vastgesteld dat bij vijf van de zes onderzochte groepen van insecten het aantal behoorlijk is gedaald. Daarmee, aldus Natuurmonumenten, sluit het rapport ook aan bij de bevindingen in Duits onderzoek dat vorig jaar is gepubliceerd.

Boerenbelang

'Dat onderzoek was aanleiding om 29 partijen bij elkaar te roepen voor de verklaring van Driebergen', zegt Van Huizen. 'Wij hebben ook een handtekening gezet en wij werken actief mee aan het verder invullen van de kaders voor een plan dat de biodiversiteit in Nederland moet herstellen. Biodiversiteit is een direct belang voor boeren. Een rijk bodemleven is een indicatie voor een vruchtbare bodem en een rijke bodem is ook goed voor de flora boven de grond.'

De conclusies die directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten aan dit onderzoek verbindt, leggen onnodig druk op het proces van het plan voor herstel van de biodiversiteit.

Geïntegreerd

'Wat hij doet, hoeft niet. We zijn echt wel overtuigd dat de gangbare landbouw toe is aan verandering waarin meer natuurlijke processen geïntegreerd worden in de bedrijfsvoering', zegt Van Huizen.

'Met de vinger wijzen helpt niet om boeren in de 'goede stand' te krijgen. Biodiversiteitsherstel kan niet zonder boeren. Laten we vooral blijven nadenken en samenwerken aan een goed plan. Daar doen wij aan mee', besluit de LTO-bestuurder

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer