Kwaliteit gras super, opbrengst wisselend

Perfecte oogstomstandigheden, een supergoede kwaliteit gras, maar wisselende opbrengsten per regio. Dat blijkt na een korte inventarisatie bij verschillende loonwerkbedrijven in het land. Het meeste voorjaarsgras zat voor Hemelvaartsdag in de kuil.

Kwaliteit+gras+super%2C+opbrengst+wisselend
© DIRK HOL

Gerard van der Ven uit het Brabantse Zeeland is een tevreden loonwerker; vrijwel de hele eerste snede in zijn werkgebied zit in de kuil. 'En dat terwijl er tot en met 30 april in korte tijd nog 55 millimeter water was gevallen. Gelukkig heeft het land er geen schade van ondervonden', zegt hij.

De kwaliteit van het Brabantse gras was uitstekend. 'Het gras wikkelde om de assen, dat betekent dat er veel suiker in zit', volgens Van der Ven. Hij geeft aan dat ook de opbrengst vrij hoog was. 'Ik denk wel 70 kuub los product per hectare.'

Opbrengsten wisselen per regio

Ook in andere regio's is er veel en goed gras geoogst, al wisselen de opbrengsten per regio. Ook loonwerker Bert Schimmel uit Scherpenzeel spreekt van een goede opbrengst. Hij schat dat in de Vallei zeker 80 procent van het gras weg is.

In het noorden en westen van Nederland is de opbrengst wat minder dan gewoonlijk. Wietse Nijboer uit Nuis kuilde 300 hectare uitstekend gras in. 'Maar er zat wel weinig op', aldus de loonwerker. 'Het was hier lang te koud en de mest kwam laat op het land.' Ook zijn collega Koos van der Vaart uit Wilnis noemt de opbrengst gewoontjes. 'Maar het is wel superspul', zegt hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer