Boer krijgt stem in nieuwe gemeente Het Hogeland

De landbouw in Noord-Groningen wordt vooraf betrokken bij de plannen van de nieuwe gemeente Het Hogeland. Die toezegging deden de vier burgemeesters van de huidige gemeenten.

Boer+krijgt+stem+in+nieuwe+gemeente+Het+Hogeland
© Eigen Foto


De burgermeesters deden dat dinsdag bij de uitreiking van een landbouwplan voor de nieuwe fusiegemeente op het gemeentehuis in Leens.
LTO Noord-afdelingen Het Hogeland, De Marne, Bedum/Ten Boer en Winsum boden deze week aan de burgemeesters van de vier gemeenten een landbouwplan aan op het gemeentehuis in Leens. Per 1 januari 2019 fuseren gemeente Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond, de nieuwe gemeente heet dan Het Hogeland.

Prominentere plek

De afdelingen vinden dat de sector een prominentere plek moet krijgen in deze nieuwe gemeente. Want voor de instandhouding van het buitengebied zijn modernisering en verbreding van de landbouw heel belangrijk, aldus LTO Noord.

Ze roepen de nieuwe gemeente op in bestemmingsplannen buitengebied geen extra dubbelbestemmingen boven op de gangbare bestemmingen met daaraan gekoppeld een aanlegvergunningsstelsel met regels op te leggen, de scheefgroei tussen de ozb-tarieven en particulieren te corrigeren, wegen structureel te verbeteren en hiervoor meer geld beschikbaar te stellen.

Ook verzoekt de organisatie de gemeente niet alleen de doorgaande wegen, maar ook de ontsluitingswegen voor het platteland op te nemen in het strooibeleid.

Keerpunt

LTO Noord-afdelingsvoorzitter Hogeland Egbert de Vries is 'heel blij' met de toezegging van de gemeenten. 'Het is een keerpunt. In de fusiebesprekingen heeft de landbouw, het hele midden- en kleinbedrijf, nauwelijks aandacht gehad. Nu krijgen we voorafgaand een stem, zodat wij achteraf niet met bezwaren hoeven te komen. We zijn de grootste grondgebruiker in de nieuwe gemeente en ook economisch doen we ertoe. Die boodschap is overgekomen.'

Met name de onderlinge verschillen in de bouwleges is onderwerp voor een gesprek met de nieuwe gemeente, vindt voorzitter van afdeling De Marne Gerard Hegge. Zo betaalt een boer in de gemeente Winsum voor een stal met een bouwsom van 750.000 euro 21.237,50 aan onroerendezaakbelasting, terwijl dit een boer met een zelfde bouwsom in de gemeente De Marne 13.620 euro kost, rekende LTO Noord uit.

Invloed

Een verschil van 7.617,50 euro. 'Veel fusiegemeenten hanteren het hoogste tarief van de gemeenten. Dat betekent dat boeren veel meer moeten betalen. Wij hebben nu invloed om er over mee te praten. Dat is beter dan dat het op een later moment moet worden teruggedraaid', stelt Hegge.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer