Groene asperges op de kaart gezet

Niels en Susan Bakkum uit Heerhugowaard stellen alles in het werk om groene asperges bij Noord-Hollanders op het menu te krijgen. Sinds vier jaar telen ze het gewas. 'Geen eenvoudige klus, maar wel heel interessant.'

Groene+asperges+op+de+kaart+gezet
© Bert Hartman

Niels Bakkum van Bakkums Boetje in Heerhugowaard zegt zich bovenal koolteler te voelen. Het is zijn belangrijkste bron van inkomsten. Maar hij beleeft ook veel plezier aan kleinere gewassen. 'Het contact met mensen, het in de vingers krijgen van de teelt, het enthousiasme bij de toeleveranciers… het is allemaal net iets anders. We onderscheiden ons ermee en tegelijkertijd spreiden we de risico's.'

Naast asperges is het vroege aardappelras Eersteling - in de regio 'Langedijker muizen' genoemd – een klantentrekker. Door deze aardappelen in de kas en onder plastic te telen, kan Bakkums Boetje ze al vroeg in de schappen leggen.

Koolrabi

Sinds twee jaar staat er koolrabi tussen de koolgewassen. 'Heel kleinschalig, maar goed behapbaar omdat het werk redelijk in de pas loopt met gangbare kool. Samen met zaadbedrijf Bejo hebben we geschikte rassen uitgezocht, op laten kweken door Gitzels en in de verschillende zettingen geplant.'

Koolrabi is in Duitsland populair in salades. 'Hier kennen de meesten het nog niet', zegt Susan Bakkum, die merkt dat de interesse naar het verhaal achter agrarische producten groeit. 'Mensen vinden het leuk als onze eigen groente in de winkel ligt. Dat haalt het anonieme er wat van af.'

Wisselwerking

Zo is een trouwe klantenkring opgebouwd, die langzaam uitbreidt. Ook ontstaat een wisselwerking met andere ondernemers in de streek. Niels Bakkum: 'We gaan graag om met de lokale horeca, die demonstreert wat er allemaal mogelijk is met groenten uit de buurt. Gedurende het seizoen zetten we weer wat van ons product af. Geen enorme hoeveelheden, maar als het daar op de menukaart staat, is dat ook mooie reclame voor ons product.'

En promotie kan de groene asperge in Noord-Holland wel gebruiken, merkt het stel. 'Als in Limburg of Noord-Brabant het aspergeseizoen wordt geopend, staat iedereen te jubelen. Dat hebben we hier nog niet', zegt Susan Bakkum. 'Daarom proberen we met speciale evenementen mensen te trekken.'

Proeverij

Chef-kok Olaf Dekker van cateringbedrijf De Boereplaats in Waarland – die veel met streekproducten werkt – verzorgde zondag een proeverij en diner met louter gerechten waarin asperge is verwerkt. 'Variërend van fijn geraffineerd tot heerlijk eenvoudig', blikt de onderneemster terug.

Ook haar man geniet daarvan. 'Al ben ik ook blij als ik de maandag erna weer gewoon lekker het land op kan.'

Taken verdeeld

Zo zijn de taken verdeeld. Susan Bakkum doet de verkoop, haar man is er voor de teelt. Voor de asperges maakt hij geregeld gebruik van de adviezen van dorpsgenoot Siem Stuyt. De oud-tuinder heeft daarin jarenlange ervaring, maar moest om gezondheidsredenen stoppen.

'Asperges zijn lastig te telen, zeker op de wat zwaardere grond die we hier hebben. Vooral de onkruiddruk is hoog. In de oogsttijd kunnen we er niet met een machine of andere middelen in. Dan zie ik het onkruid her en der welig groeien.'

Brabantse contacten

Niels Bakkum studeerde aan de HAS Hogeschool in Den Bosch en deed destijds enkele Brabantse contacten op. 'De teelt is daar veel groter. Er is trouwens best openheid en ook bereidheid om kennis te delen. Leverancier Beeren Plantproducts denkt echt met ons mee. Dat is het mooie. Zo lukt het om samen steeds betere resultaten te halen', zegt hij.

Alle inzet en nieuwe inzichten zijn geen garantie dat alles volgens plan verloopt, heeft het stel al ervaren. Uitgerekend rondom de opening van het seizoen door de burgemeester was het te koud om te oogsten. 'Onder de 10 graden groeit het gewas gewoon niet meer', constateert Niels Bakkum.

Recept

Zijn vrouw schudt het hoofd: 'Net toen we alle mensen hadden opgeroepen om eens asperges te proberen, hadden we ze niet in de winkel. De klanten kregen als troost een klein rood kooltje mee met een lekker recept.'

Uiteindelijk hebben ze daar wel begrip voor, meent Niels Bakkum. 'Zeker met wat uitleg. Het is nu eenmaal een seizoensproduct. Andersom groeit het gewas razendsnel bij warm weer. Dan hebben we ineens weer veel staan. Vandaar ook nu die promotie. We willen nieuwe klanten trekken, maar vooral ook zorgen dat bestaande klanten vaker terugkomen. Het seizoen is maar kort. Dan moeten ze erbij zijn.'

Variëren
Die bewustwording moet nog groeien, merkt zijn vrouw. 'Dat lukt aardig. Zeker gezien de vele recepten die we kunnen meegeven. Wat dat betreft kun je er eindeloos mee variëren. Dat hebben we zondag zelf ook weer geproefd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer