LTO+West+Betuwe+bezorgd+over+teeltondersteuning
Nieuws
© Peter van Houweling

LTO West Betuwe bezorgd over teeltondersteuning

LTO Noord West Betuwe plaatst kanttekeningen bij het beperken van zogenoemde teeltondersteunende maatregelen op fruitteeltbedrijven. Dat blijkt uit de zienswijze van LTO Noord en de NFO op het voorontwerp van het bestemmingsplan buitengebied.

Gemeente Geldermalsen wil in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied alleen tijdelijke bouwwerken tot 3 meter hoogte vergunningvrij houden met een maximum van 1 hectare. Daarmee worden de meeste overkappingen en hagelnetten voor fruittelers vergunningplichtig, stelt LTO Noord vast.

'Als dit niet wordt aangepast, wordt het een zorgelijk verhaal, vindt afdelingsbestuurder Hans van Beuzekom uit Deil. Volgens Van Beuzekom kunnen de meeste fruittelers met de nieuwe beperkingen niet uit de voeten. Ook een bepaling dat fruitaanplant in de uiterwaarden niet mag worden vervangen, is slecht gevallen.

Stellingen

Geldermalsen wil het neerzetten buiten het bouwvlak van kassen en het geplaatst houden van permanente of grotere teelt ondersteunde voorzieningen niet meer toestaan. Veel telers zijn echter afhankelijk van dit soort permanente voorzieningen, merkt LTO Noord op. Het gaat dan bij voorbeeld om stellingen voor de aardbeienteelt of de palen om hagelnetten aan op te hangen. Deze netten hangen tot op een hoogte van 6 meter zodat ook machines er onderdoor kunnen.

Rechtzetten

'Als we voor al deze voorzieningen die volgens mij nu gewoon zijn toegestaan een aparte vergunning moeten aanvragen, schiet het bestemmingsplan zijn doel voorbij', verwacht Van Beuzekom. Hij hoopt daarom dat dit in het definitieve ontwerp nog wordt rechtgezet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer