Boerenmarkt+voor+Amsterdamse+yup
Nieuws
© Jan Jong

Boerenmarkt voor Amsterdamse yup

Medewerkers van Amsterdamse kantoren in het zakenkwartier kunnen vanaf volgende week boodschappen doen op een online markt met ambachtelijke boerenproducten.

De pop-up markt is een initiatief van Boeren & Buren. De Buurderij is een plek die buren en boeren verbindt: klanten hebben persoonlijk contact met de boer die hun groenten net van het land gehaald heeft. Elke week staan boeren er met onder meer hun lokale groente, fruit, brood en zuivel, die je als buur van tevoren online bestelt via boerenenburen.nl.

De Buurderij start volgende week met een pop-upmarkt op de Amsterdamse Zuidas. Medewerkers van de kantoren in het zakenkwartier kunnen via de online markt ambachtelijke producten van boerderijen en producenten uit de omgeving bestellen.

Afhaallocatie

Het bestelde is wekelijks op dinsdagavond af te halen bij de Buurderij bij Market 33 op de Zuidas. Op deze afhaallocatie ingericht in marktsfeer, zijn de boeren en producenten meestal zelf aanwezig zodat klanten met hen kunnen kennismaken. Op de Buurderij ontvangen boeren circa 80 procent van de verkoopprijs voor hun producten.

Tot de lokale producten die de Buurderij aanbiedt behoren ijs van biologische melk van boerderij De Hartstocht in Abcoude en zuivel en kaas van de Beekhoeve in Kamerik, eveneens een biologische melkveehouderij. Verder zijn er lokale groenten, vlees, brood, honing en bier online te bestellen. Aan de nieuwste online markt van de Buurderij doen vijftien producenten met 225 producten mee.

Initiatief

Het wordt de vierde Buurderij in Amsterdam, er zijn nu ongeveer twintig Buurderijen in ons land. Dit initiatief van Boeren & Buren is vanuit Frankrijk via Vlaanderen overgekomen naar Nederland. Het is een netwerk om de lokale boer te ondersteunen.

Iedere week plaatsen buurtbewoners hun bestelling online zodat de boer precies weet wat hij moet leveren. Veel producten zijn biologisch, maar het gaat er vooral om dat het productieproces transparant is en uit een korte keten komt.

Voedselkilometers

De eerste Nederlandse Buurderij is gestart door Anne Verhulp en haar compagnons: 'Alle producten op onze Buurderij leggen gemiddeld een afstand af van 11 kilometer naar de consument. Dat is veel dichterbij dan de duizenden kilometers die producten normaal naar een supermarkt afleggen.'

Buren kunnen elke week via de website hun eigen boodschappenlijstje samenstellen, waardoor alle producten op bestelling worden geoogst of bereid. Hierdoor zijn ze niet alleen kraakvers, maar gaan de boeren ook zonder overschotten naar huis. Dat betekent minder voedselkilometers en geen voedselverspilling.

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer