Tentendiscussie+Terschelling+laait+op
Nieuws
© Tienke Wouda

Tentendiscussie Terschelling laait op

Schapenhouders Albertine Wortel en Jaap Lieman in Halfweg moeten op last van een dwangsom het hout uit hun tipitenten verwijderen van gemeente Terschelling.

Aanleiding hiervoor zijn de bezwaren van Stichting Ons Schellingerland (SOS). Zij vindt de gedoogvergunning van de gemeente te weinig onderbouwd. Eind vorige week werd de zaak behandeld door de bezwarencommissie.

Volgens SOS-voorzitter Hilmar Schurink is een tipitent geen tent. 'Die houten dingen ontsieren het landschap. Het zijn bouwwerken met een trap, een eerste etage en een houten vlonder. De lappen daaromheen zijn schaamlappen.'

Kinderachtig

Sinds vorig jaar mogen maximaal zeven boeren op Terschelling maximaal tien tenten plaatsen. In het document Kamperen bij de boer zijn geen regels over afmetingen en materiaal van de tenten opgenomen, geeft Wortel aan. 'Wat een tent is dat weet niemand. Daar kun je hele lang over discussiëren.'

Ze vindt de actie van SOS 'heel kinderachtig'. 'De stichting wil geen kamperen bij de boer, hooguit alleen met kleine zwerftenten. Wij hebben er ondertussen een hoop werk van.' Kleinere tenten ziet Wortel niet zitten. 'Het brengt niets op, er is geen vraag naar. Mensen willen een ingerichte tent en wij kunnen daar meer voor vragen.

Hoogslaper

De schapenhouders passen de tenten nu aan. De vide vervangen ze door een hoogslaper en de houten wanden gaan eruit. Wanneer SOS het opnieuw niet eens is met de vergunning, stapt Wortel naar de rechter. 'Wij gaan het niet opgeven. Andere boeren zijn inmiddels ook bezig met het plaatsen van luxe-tenten. We investeren er veel in.'

Schurink heeft de schapenhouders aangeraden op zoek te gaan naar andere tenten die 'minder controversieel' zijn. 'Ze moeten het ondernemersrisico voor lief nemen. Commercieel is het niet verstandig om op deze manier verder te gaan. De klant betaalt voor het ongerief, doordat de hoge tent met wind en regen en zonder hout nu veel gaat klapperen. ' Met minder 'unheimische' tenten zijn ook centen te verdienen, stelt hij. 'Daar kun je consumenten ook mee bedienen.'

Gedoe

Jolanda Bakker van biologisch schapenbedrijf De Zeekraal in Oosterend betreurt de gang van zaken. Zij heeft door een afwijking het bestemmingsplan al jarenlang zeven BoerenBed-tenten staan. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het bedrijf ging door tot de Raad van State om de BoerenBed-tenten te behouden.

'Het is een hoop gedoe om niets. Kamperen bij de boer versterkt juist het landschap. Wij hebben meer geld te besteden dat we steken in agrarisch natuurbeheer. Hierdoor wordt de polder mooier.' Volgens haar is het om per agrarisch bedrijf te kijken hoe de tenten goed ingepast kunnen worden in het landschap. 'Elk bedrijf heeft een andere locatie en problematiek.'

Naar verwachting doet de bezwarencommissie over zes weken uitspraak. Eind mei is er een discussieavond over regels rond kamperen op Terschelling.

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer